Avui, dimarts, 18 de febrer de 2020 el Comptador de la vergonya ens informa d’aquestes xifres: Raül Romeva, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Jordi Turull i Josep Rull fa 728 dies que són a la presó. Oriol Junqueras i Joaquim Forn, 838 dies. Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, 855 dies. Pensem en Dani Gallardo, combatent madrileny, 125 dies entre reixes per defensar els presos polítics catalans. I en els joves d’Alsasu que ja haurien de ser al carrer.
Sentim en silenci el Cant dels ocells. I cridem Llibertat presos i preses polítiques. Ara es dona el fet que els presos poden sortir uns quants dies a la setmana per acompanyar familiars grans, fer tasques de voluntariat o per treballar. Aquest és el cas de la nostra Carme Forcadell que pot sortir tres dies a la setmana per tenir cura de la seva mare. És un motiu d’alleujament, però no ens enganyem: continuen sent presos, privats de llibertat. I són dues mil cinc-centes persones que són víctimes de la repressió. Recordem-ho i denunciem-ho!
del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) que és una administració pública de la Generalitat de Catalunya amb la participació dels Ajuntaments. L’objectiu és facilitar el coneixement del català i afavorir-ne l’ús en tots els àmbits. Disposa d’una xarxa territorial de 22 centres de Normalització Lingüística (CNL) i 146 punts d’atenció. El CNL de Tarragona abasta quatre comarques: Alt Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i Tarragonès. Amb els seus serveis volen ajudar a incorporar el català a les empreses, administracions i entitats. La Rosa n’és directora d’ençà de l’any 1989, any en què es va fundar, per tant ja ha complert la trentantena. La tasca que realitza té tres eixos el Voluntariat per la llegua, els cursos de català per adults, del més baix fins al C2, antic nivell D. Es treballa amb persones nouvingudes. De cada vegada més. També es fan cursos per explicar els canvis ortogràfics que enguany ja s’apliquen definitivament, els components de la 3a joventut hi som convidats. El Voluntariat x la llengua es va crear el 2003, l’objectiu és que les persones nouvingudes puguin parlar en català amb un coneixedor de la llengua que fa d’expert. Es trobaven que els era molt difícil parlar la llengua perquè la gent en veure que no eren d’aquí els parlava en castellà. És la manera de fer-ho fora de l’aula, en la vida quotidiana. El voluntariat disposa d’una Xarxa de començos col·laboradors a través del qual es pot practicar el català. El tercer eix és donar suport al petit comerç en català, projecte que existeix des del 2015.
La gràcia és fer servir el català amb tota normalitat dins un context multilingüe. Si volem ajudar els alumnes del CNL, ens hi hem d’adreçar en català. Hi ha un debat sobre la bona o mala educació en els usos lingüístics; si fem la pregunta, ¿és de mal educat dirigir-se en català a persones que l’entenen, siguin nouvingudes o no? i encara més, ¿no seria discriminar-los si no els parléssim en la nostra llengua? Ai, ai, que ens poden acusar d’adoctrinament! No tenim, tanmateix cap por a defensar el que és nostre, només faltaria! La Rosa ha acabat la intervenció amb un missatge d’esperança: la transmissió de la llengua de pares a fills es manté. Això és una bona notícia. I ens ha posat deures: propiciar l’ús al carrer de la llengua catalana. L’estaca ha fet de colofó de la xerrada.
A continuació s’ha valorat positivament la Setmana Solidària, es pot llegir el text aquí. La corrua d’un centenar llarg de persones s’ha passejat per la primera coca de la Rambla, en acabat, ha cantat Els segadors de cara la mar, sota l’ombra de Roger de Llúria.
LLIBERTAT PRESOS I PRESES POLÍTIQUES! RETORN DELS EXILIATS I EXILIADES!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada