Páginas

Cercar en aquest blog

dijous, 13 de febrer del 2020

SEMPRE D’EMPEUS EN LA DEFENSA DE LA LLENGUA CATALANA!


Dimarts, 11 de febrer de 2020. Torna la concentració al Balcó del Mediterrani. El comptador de la vergonya ens actualitza la injustícia de la repressió: Raül Romeva, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Jordi Turull i Josep Rull fa 721 dies que són a la presó. Oriol Junqueras i Joaquim Forn, 831 dies. Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, 848 dies. Pensem en Dani Gallardo, combatent madrileny, 118 dies entre reixes per defensar els presos polítics catalans. I també un record pels joves d’Alsasu empresonats injustament. Sentim els acords del Cant dels ocells.

Miquel Fàbregas Fusté de cal Català de Prats de Lluçanès ens parla de si la Constitució compleix la Constitució. En síntesi ens diu que convé mantenir una actitud ferma davant de les vulneracions que sofreix la llengua catalana per part de l’estat espanyol. Miquel és un activista compromès. Participa cada dia en el Silenci, Rebel·leu-vos allà baix a l’avinguda de Roma i davant de la subdelegació del Govern d’Espanya; i també cada dimarts és present al balcó.
Entrant en matèria, s’ha destacat en la lluita perquè els documents oficials siguin en català, gràcies a la seva persistència i a l’ajut d’Òmnium Cultural va aconseguir que el carnet d’identitat fos bilingüe. Va agrair als voluntaris de la 3a Joventut que organitzessin l’acte de cada dimarts. Amb un verb potent i decidit anava desgranant el seu discurs. Li falla l’oïda i la vista, tanmateix la veu arriba a tothom amb una convicció exemplar. Comenta alguns passatges de la Constitució espanyola: “tothom és igual davant la llei”, i ell que contesta sorneguer, -Val més creure-ho que anar-ho a veure. “Ningú no pot ser discriminat per cap motiu”, sembla que els drets lingüístics dels catalans en són una excepció. “El castellà és la llengua oficial espanyola de l’estat.” “Les altres llengües també seran oficials segons digui cada estatut d’autonomia.””La riquesa de les variants lingüístiques és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial protecció.” Amb un esperit crític molt afinat, Miquel ens fa adonar que només una llengua que es parla a l’estat té nom, les altres, no; igual com els nens abandonats d’abans que no tenien nom i els deien: expósito! Ens anima que parlem sempre en català d’entrada. Quan un desconegut ens pregunti alguna cosa tant directament com per telèfon que la nostra resposta sigui catalana, ja tindrem temps de canviar. Per cloure el seu parlament ens ha regalat el poema “El saqueig” del poeta Joan Margarit. El podeu llegir aquí.  Tracta d’una pèrdua, tots hem perdut una cosa o altra a nivell lingüístic -companys de lluita m’han confessat que han perdut la i del xipella...- Hem cantat L’estaca.
S’ha informat del viatge organitzat des del col·lectiu per anar a Perpinyà el 29 de febre a la trobada amb els eurodiputats Puigdemont, Comín i Ponsatí en l'acte del Consell per la República. S’ha exposat el pla dels dos dies: viatge, concentració, tarda lliure; l’ensendemà, 1 de març, visita guiada a la maternitat d’Elna i dinar. Tot per uns 130€.
En acabat s’ha fet el tomb per la Rambla. S’han comptabilitzat al voltant de dues-centes persones en la concentració. Finalment el Cant dels els segadors ha posat punt final a l’acte.


LLIBERTAT PRESOS I PRESES POLÍTIQUES! RETORN DELS EXILIATS I EXILIADES!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada