Páginas

Cercar en aquest blog

dimecres, 4 de desembre del 2019

LLIBERTAT, CARME FORCADELL!


El Comptador de la vergonya avui ha seguit el camí invers: ha començat pels presos que fa menys dies que són a la presó i ha acabat amb els que en fa més: Ferran, Germinal, Guillem, Alexis, Jordi, Xavier i Eduard, 64 dies a la presó. Raül Romeva, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Jordi Turull i Josep Rull, 644 dies. Oriol Junqueras i Joaquim Forn, 754 dies. Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, 771 dies. Hem sentit en silenci El cant ocells. Un clam ha omplert el Balcó: Llibertat presos i preses polítiques!

CLICA PER ESCOLTAR-LO

Josep M Cruset, president del port, ens ha parlat d’aquesta infraestructura.  Primer ha agraït la invitació i ens ha animat a continuar el testimoni de la 3a Joventut en favor de la llibertat dels presos polítics i de lla lluita per fer possible la República Catalana. Justament és president per encàrrec de Josep Rull, pres polític, actualment. Ara es compleixen el 150è aniversari del port modern. Tanmateix el port té més de 2.000 anys. 200 anys abans de Crist, els romans s’instal·laren en aquest indret per controlar la terra i la mar. La primera presència romana fou un campament militar que, amb la seva evolució, esdevingué la capital d’una extensíssima província romana. La història ens explica que port i ciutat estan estretament lligats. El Camp de Tarragona en temps dels romans era un territori quadriculat destinat a la producció agrícola i a la fabricació d’àmfores a través de les qual s’exportava els productes del defora a Roma. Actualment el port de Tarragona és més important estratègicament que el de Barcelona. Ocupa unes 18.500 hectàrees; és la mateixa extensió que la part urbana de la ciutat. Els molls posats un rere l’altre en una sola línia mesuren 18Km. Hi ha el recinte duaner que priva de percebre tota aquesta grandària. Al cap d’un any arriben 32 milions tones de  mercaderies, sobretot del sector petroquímic. 9 milions. 5,5 milions de quilos cereals per a elaborar pinso. 260 mil cotxes l’any. 600 mil tones de pasta de paper provinents del Brasil i del nord d’Europa. Surten 200 mil animal vius sobretot vedells i ovelles cap al nord d’Àfrica. I hi arriben 130 mil viatges amb creuers. El 95 % es queden a Tarragona o voltants. El port té un pressupost de 57 milions d’euros. Com que genera riquesa, no rep cap aportació ni de l’Estat ni de la Generalitat. Com a nous projectes hi ha la construcció d‘una nova terminal de creuers. També la implantació d’una nova zona logística i la remodelació del Museu del Port.
Josep M. Cruset ens convida a anar al port i resseguir un itinerari molt interessant: L’observatori Blau que, entre altres té aquests punts d’interès: el Moll de costa, el Refugi 1, el Tinglado 1, el Museu del Port, el Serrallo, el Teatret... El port connecta la ciutat amb l’aigua a través de la passarel·la. Els més de quatre quilòmetres de l’escullera permeten gaudir d’un espai tot caminant, anant amb bicicleta, patinet... el port genera riquesa, treball i benestar.

Després cantem L’estaca. Ens posem tots al balcó mirant a la mar perquè ens facin una foto del conjunt de la 3a Joventut. Fem el tomb per la Rambla. En tornar s’informa que l’acció del Silenci es fa cada dia a la plaça Imperial Tàrraco i que com a col·lectiu ens vam comprometre a anar-hi els dijous. També s’informa que la Taca d’Oli cada dijous a la tarda fa acte de presència a la presó de Mas d’Enric per demanar la llibertat de Carme Forcadell, MH Presidenta del Parlament de Catalunya. El Cant dels segadors clou l’acte. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada