Páginas

Cercar en aquest blog

dimecres, 24 de juliol del 2019

AMB RAMON MARRUGAT

El clam per demanar la llibertat dels presos polítics no s'acabarà mai! Ahir ens va acompanyar Ramon Marrugat, llibreter, gerent de la Llibreria de la Rambla i filòleg. Va fer un repàs a una bona mostra de frases fetes relacionades amb la ciutat de Tarragona. El coneixement i l'ús de frases fetes locals denota un arrelalament a la ciutat i una forma inequívoca de pertinença. Per botó una mostra: 
A Tarragona tot són baixades, ergo no et pots queixar de les pujades, ara quan les has de pujar ja en tenim una que diu a Tarragona totes les dones treuen molt de culÉs més llarg que  les cordes de la Capona, referida que la Capona es feia servir per tocar a enterrament dels forasters i deien que els canonges ho eren tots. Tots els que tenim record sabem què volen dir: les boles del Recasensel braç de santa Tecla,el salomonet de les matinesEn nom de Déu, quan els pescadors del Serrallo tiraven l'art de pescar; cosa estranya perquè eren o són mol renegaires, més que els carreters que se n'emporten la fama. Fer com el Joan de Tarragona, sinònim de fer l'orni. Passa més gana que un soldat de TarragonaQuan Tarragona sigui Montblanc, per indicar que una cosa trigarà a acomplir-se. Bé, i podríem continuar hores i hores. Per no dir de les que tenen un origen culte: A Tarragona les parets parlen en llatí, motivada per la quantitat d'inscripcions que troben a les parets de la part Alta. O,de la gran que va ser Tarragona les pedres en són testimoni. Per no deixar de banda de les viles de la vora: Fot-li que és de ReusA Valls venen vi vo i varatD'Alcover res de bo en ve; i si alguna cosa bona hi va, no la deixen tornarA Renau, el llop hi jau. La gent de la 3a Joventut per la república va seguir amb d'interès i la rialla als llavis la dissertació del Ramon. La podreu llegir en el document enllaçat.


















L'Estaca va fer d'intermezzo entre el Ramon i la passejada pel primer tram de la Rambla. Un cop retornats al Balcó s'informà de viatge previst a Balaguer, el dijous 5 de setembre per donar suport als de la Taca d'oli de la capital de la Noguera. Es comentà que dijous 25, hi ha la concentració de la Taca d'oli del Camp de Tarragona a Mas d'Enric per denunciar la ignomínia de tenir els nostres presos polítics tancats a pany i forrellat en espera de la sentència. També es donà compte del viatge a la Chartreuse de Grenoble que es realitzarà el mes d'octubre d'enguany. Finalment es cantà Els segadors que clogué la concentració del dia 23 que aplegà una vuitantena llarga de persones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada