Páginas

Cercar en aquest blog

dimecres, 31 de juliol del 2019

AMB ESTEVE MASALLES

L'últim dia abans de les vacances, els de la 3a Joventut hem tingut la companyia de l'Esteve Masalles, Llicenciat en Psicologia i Humanitats, bibliotecari, gestor cultural, guionista i guia de rutes variades, animador de clubs de lectura, membre actiu de TeclaSmit teatre i unes quantes coses més. Ens parlà de la Proclamació de la Segona República a Tarragona. Es basà en una crònica periodística de Lluís de Salvador que fou director del Diari de Tarragona de l'època. Explicà amb detall com, una vegada coneguts els resultats electorals de les eleccions municipals del 12 d'abril, una munió de tarragonins presidits per Pere  Lloret -que serà el nou alcalde-, Macià Mallol i altres fan un pelegrinatge des de les seus de les entitats republicanes d'on n'agafen la bandera i la senyera i visiten diverses seus administratives: el Govern Civil, l'Ajuntament, la Diputació, el Govern Militar amb resultats diversos.
El Governador diu, com a bon funcionari que espera ordres de Madrid, l'alcalde monàrquic diu que està enfeinat, al  president de la Diputació se li posa bé això de la República, el Governador Militar, educat però sense decantar-se cap a cap banda... La part més xocant va ser quan explicà que el governador es decantà per la República quan va rebre  un telegrama de Madrid dient que s'havien d'acatar les noves autoritats, però resulta que el telegrama era fals... Unes hores després ja es va fer evident que les eleccions representaven un canvi de règim radical: de la monarquia a la República. Masalles destacà l'obra que dugué a terme el nou ajuntament.

Fou incidir en la planificació escolar, pensem que un terç dels xiquests i xiquetes de Tarragona no anaven a estudi. També s'iniciaren colònies escolars. I s'intentà posar remei a l'atur que era endèmic a tot el món occidental. El temps republicà fou convuls pels conflictes socials i polítics que se suscitaren contínuament fins  a arribar al desenllaç fatal de la guerra civil.


Prèviament s'informà de l'anada a Balaguer, el dia 5 de setembre per donar suport als avis i àvies de la capital de la Noguera, s'instal·là un punt d'inscripció i a hores d'ara ja hi ha una trentena llaga d'apuntats. De ben segur que organitzarem un autocar. 

Es cantà L'estaca i es feu la passejada pel primer tram de la Rambla. Una vuitantena d'homes i dones corformàrem el grup d'assistents. En acabat, es donà informació que es continuen les concentracions a Mas d'Enric els dijous a les vuit de la tarda convocades per la Taca d'oli del Camp de Tarragona. Bo i recordant que el dimarts 3 de setembre a les 8 de la tarda es reprendran les trobades de la 3a Joventut x la República, es clogué l'acte amb el cant dels Segadors. Llibertat presos i preses polítiques! Retorn dels exiliats!
JESÚS F.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada