Páginas

Cercar en aquest blog

dimarts, 4 de juny del 2019

PERSISTIM

La 3a Joventut x la República persisteix dimarts rere dimarts a demanar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la proclamació de la República Catalana. Avui ens ha acompanyat Lluís Maria Moncunill, teòleg, filòleg i humanista. Estudiós de la persona i obra del canonge vallenc Carles Cardó. Lluís Maria ha començat el parlament fent una picada d'ull als congregats quan ha dit que el grup de la Tercera Joventut per la República encarna l’ideal descrit per Ciceró al tractat De Senectute (de la vellesa), sobre la maduresa de la vida.

A continuació ha centrat la seva intervenció en tres personatges que han deixat empremta a casa nostra. El cardenal Vidal i Barraquer que, fidel a la seva consciència, es va negar a signar l'any 1937 la carta dels bisbes espanyols que donaven suport al cop d'estat cruent del General Franco contra el govern legítim de la República, cosa que el va menar a l'exili.  Josep Pont i Gol defensor de la unitat de la llengua catalana mentre fou bisbe de Sogorb-Castelló i també de la cultura catalana quan després ho fou de Tarragona. Tots dos descansen a la cripta de la capella de Sant Fructuós de la catedral de la nostra ciutat. Carles Cardó que compartí exili amb Francesc Vidal i Barraquer i mestratge al costat de Pont i Gol. Ha glossat la manera com va arribar al catalanisme quan era infant.


L'epíleg de la intervenció se l'endu Mn. Muntanyola, poeta i home lligat a la terra, que ens demana que escoltem "el ressò de les veus segrades dels ossos vivificats" com a manera de recuperar la pau interior en aquests temps tan convulsos.


L'himne partisà Bella ciao fa companyia a L'estaca i a Els Segadors. El tomb per la Rambla ens manté ferms en els nostres ideals: LLibertat presos polítics!
Jesús Figueras

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada