Páginas

Cercar en aquest blog

dimarts, 16 de maig del 2023

LLUITEM PER LA LLENGUA I EL PAÍS!



Dimarts, 16 de maig. Esperem cada dia un raig d’aigua, tanmateix com un càstig bíblic, la secada persisteix. També persistim a denunciar la repressió contra els patriotes catalans, que no s’atura, i també recordem la situació dels exiliats. I això, Lluís, ho expliques molt clar. Avui fas esment del Roger a qui demanen quatre anys i mig de presó per desordres públics i reunió i manifestació il·lícita. Hi ha convocada una concentració davant del Palau de Justícia (Arc del Triomf) de Barcelona,  el 29 de maig a dos quarts de 10 del matí per demanar-ne l’absolució. També fas referència a l’alcaldessa de Banyuls que persisteix a fer servir el català als plens de l’ajuntament malgrat la prohibició de la justícia i de l’estat francès. El Cant dels ocells és testimoni sonor de la ignomínia que sofrim. Després de sentir-lo en silenci responem ben fort: llibertat, amnistia, fora la monarquia!

Avui ens parla la Rosa Maria Codines, Inspectora d’Educació, expresidenta d’Òmnium i activista integral.  La immersió lingüística és el tema que tracta. La Rosa Maria inicia la xerrada tot exposant la cronologia del tema. Des de l’any 1975 fins al 1985 desgrana les fites: mort de Franco, Cursos de Reciclatge de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona, Reial Decret de l’ensenyament de la llengua catalana a l’escola, creació del Servei d’Ensenyament del Català (SEDEC), Estatut de Catalunya, Llei de Normalització Lingüística aprovada per unanimitat, programa d’immersió lingüística (s’inspira en el Canadà), Plans de Normalització Lingüística. Recalca que tots els infants de Catalunya tenen el dret i el deure de conèixer el català. La Llei 12/2009 LEC, considera que cal promoure el català: un poble, una llengua, amb el benentès que hi ha l’atenció individualitzada. I que hi ha protecció de llengües maternes (xinès, àrab, romanès) i es fan classes fora de l’horari escolar. Al principi de tot, les famílies que venien de fora volien que els fills aprenguessin català per integrar-se a la societat d’acollida. ¿I on va triomfar?, doncs a Bonavista. Pregunteu-ho sinó a la Rosa Gairal i a la Maruja Arangoncillo que amb la seva traça aplicaven la immersió lingüística amb correcció subtil i amb el retorn a la frase original amb la incorporació de la correcció. Ara sí que pinten bastos ja que la intromissió de la justícia en el tema lingüístic fa que s’imposin solucions draconianes que perjudiquen el català de totes totes. Cal entendre que la situació inicial de bilingüisme català-castellà s’ha passat a l’actual de multilingüisme. Ara ja es parla d’usos lingüístics. Al final ens has deixat un mal regust de boca, Rosa Maria, quan has dit que a la llengua vehicular de les aules no és el català, que a la ciutat de Tarragona s'incorporen al sistema educatiu 30 alumnes cada setmana, cosa que dificulta la seva integració, que la immersió no s’aplica amb el rigor necessari, que el nivell d’exigència dels centres educatius s’ha relaxat, que les polítiques educatives estan guiades per la deixadesa i la desídia, que la llengua està amenaçada per culpa dels tribunals de justícia. Va necessitem una visió positiva. Acabes la teva intervenció amb: lluitem per la llengua i pel país! T’aplaudim Rosa Maria per la claredat del teu missatge. Aquí tens el text complet.

Avui Jesús Figueres, tot invocant la pluja, ha cantat Inici de càntic en el temple (1954) de Salvador Espriu, musicat per Raimon el 1965. Li és grat de recordar allò que diu “Ara digueu: “La ginesta floreix, / arreu al camp hi ha vermell de roselles.” Que indica l’inici de la primavera. La primavera de la independència que tan anhelem els catalans. El Xavier, fidel a la cita, ha interpretat La Rosa de paper que ja coneixem per altres vegades que l’ha interpretada.


El Lluís ha tancat l’acte recordant-nos que dissabte que ve a les 7 de la tarda al Teatre Metropol hi ha el lliurament dels premis ciutat de Tarragona i que dimarts que ve parlaré Miquel Blay sobre  Tarraco versus Hispaniae. Els segadors han estat el colofó final. I corrents cap a Aturem les guerres que avui el temps se’ns ha tirant al damunt!

LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!

IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada