Dimarts, 10 de gener de 2023, Roger de Llúria ens ha saludat amb un crit d’alegria: -Ja torneu a ser aquí! Dia serè. Respirava l’aire. Ens hem arrecerat al nen que escanya l’oca. El Lluís porta la veu cantant. Saluda els presents. Denuncia la repressió. Sentim el Cant dels ocells en silenci. Responem a una sola veu: Llibertat, amnistia, fora la monarquia!
Lluís presenta Jordi Piqué que ens parlarà de l’entrada de les tropes franquistes a Tarragona. Incideix a dir que actualment encara hi ha traces dels franquistes que aquell dia van entrar per la carretera de València i de Lleida. Jordi Piqué és Historiador i Arxiver. Director del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal i de la Comissió de Programes de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Tarragona. Presideix el Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver. Autor de cent-vuitanta publicacions entre llibres i articles. Un bon currículum, Jordi. Comença la seva intervenció agraint la 3a Joventut que l’hàgim convidat, és la segona vegada que ve. A la primera va parlar de la proclamació de la Segona República a Tarragona, encara ens en recordem. Avui ens fas tocar de peus a terra. Precises que el dia 15 farà 84 anys que l’exèrcit d’ocupació s’emparà de la ciutat. I en destaques tres aspectes. Que encara hi ha gent que hi eren i ho van viure. Que no fa tant de temps. I que moltes coses que passen ara tenen l’origen en aquella data. Del 24 de desembre fins al 15 de gener l’exèrcit d’ocupació avança tres quilòmetres al dia d’una manera lenta i imparable. L’exèrcit de la República es replega cap a la frontera amb França d’una manera ordenada. Al cap d’onze dies d’ocupar la ciutat es planten a la capital, Barcelona. I al cap de setze a la frontera. La resistència republicana és feble. El dia 15 a les tres de la tarda, l’exèrcit invasor, hissa l’estanquera al balcó de l’Ajuntament. L’ocupació s’ha consumat. S’inicia una època de repressió ferotge contra rojos, comunistes, catalanistes, anarquistes, demòcrates. Tarragona una ciutat de 35.000 habitants, com el Cambrils actual. Objectiu de 3.800 bombes de l’aviació feixista italiana i nazi alemanya. 74 edificis ensorrats, 500 d’afectats, 6.000 persones sense habitatge. 230 morts. Torreforta inicià la seva construcció per acollir els tarragonins que no tenien casa a causa dels bombardejos feixistes i nazis. La repressió és cruel i llarga: 700 sentenciats a mort surten de Pilats en direcció a l’Oliva per ser assassinats. Si cliques aquí en sabràs més. T’aplaudim, Jordi, perquè ens fas conscients del que va ser aquell 15 de gener per Tarragona i els seus estadants.
Xavier Marcos, en sintonia amb les paraules de Jordi Piqué canta La cançó de Son Coletes, cementiri de Manacor on els franquistes executaven els rojos. Guillem d’Efak, manacorí d’origen guineà ho explica metafòricament, situa l’acció el 1450 en la revolta que tingué lloc a Mallorca el 1450-53 per part dels forans contra els estaments privilegiats de la ciutat de Mallorca. I aquests s’hi tornaren, els venceren i desencadenaren una repressió molt dura. Una estrofa per mostra: “Sa cançó que heu escoltat / l’ha feta Guillem d'Efak / qui demana a Déu que el poble / no tengui mai més tirans / i que si hi torna a haver guerra / la guanyem els catalans.” Bravo, Xavier!
Lluís encara la recta final, felicita els músics que sempre hi són: el Joan, el Lluís, el Vicenç i el Xavier. Avisos: divendres, 13 de gener a 2/4 de vuit de la tarda, concert a l’ermita de Sant Magí, al Portal de Carro. Dijous 19 de gener, concentració a Barcelona per protestar per la presència de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. Ni Espanya ni França, Països Catalans!!! Es poden comprar els tiquets a la seu de l’ANC els dies 12 i 17 de gener de sis a vuit de la tarda. Dimarts que ve vindrà Joan Salas Jordà a parlar del Tres tombs, és el dia de Sant Antoni gloriós! A les dotze hi ha el silenci “Aturem les guerres” davant del Ministeri de la Guerra. Cantem els Segadors. Fins dimarts que ve.
LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!
IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!
VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada