Páginas

Cercar en aquest blog

dimarts, 27 de desembre del 2022

JOSEPA MASSANÉS: ESCRIPTORA RENAIXENTISTA I FEMINISTA

Dimarts, 27 de desembre. L’últim dimarts d’enguany. Tenim un record per als patriotes catalans que tenen causes pendents amb la (in)justícia espanyola, i també pensem en els exiliats que un any més no han pogut passar les festes de Nadal a casa. Volem denunciar el cas de Joel Muñoz, acusat de danys informàtics i revelació de secrets a qui la fiscalia li demana 18 anys de presó i 10.800€ de multa. També hi ha el cas d’aquell xicot, ara no recordo el nom, treballador de l’aeroport del Barcelona, que no pot treballar per AENA perquè el Ministeri de l’Interior li ho ha prohibit, les causes són perquè s’havia manifestat per la causa catalana i republicana. Com hi ha món! Sentirem el Cant dels ocells en silenci per denunciar tanta ignomínia. Com a resposta cridem: Llibertat, amnistia, fora la monarquia! Diu Josep Fontana, 1931-2018, (en una entrevista feta el 2014): “Aquest llibre (La formació d’una identitat) és fet per a la gent d’aquí, per a explicar-los que aquesta cosa que els duu a sortir al carrer, a manifestar-se, ve de lluny. El protagonista d’aquest llibre és la gent. Podria dir el poble. No. La gent. Els qui defensen Barcelona el 1714 són la gent. Els qui fan el gran canvi econòmic al segle XVIII són la gent. Els qui salven la llengua al segle XIX són la gent. I és la gent que resisteix l’impacte del franquisme sense deixar-se esclafar. No són els partits. Quan el 1977 surt un milió de persones, és la gent. I el 2012 és la gent que surt. La meva idea és que aquest país, si s’ha de salvar, el salvarà la gent.” Paraules antològiques que es refermen en la situació actual.

Avui ens parlarà Núria Espluga i Escoda. És professora de llengua catalana i literatura a l'Institut Antoni de Martí i Franquès.  Va néixer a Marçà, és filla de pagès i neta de pastor. Diu: “M'encanta la natura, els moixons i anar amb bicicleta i m'enamora la llengua. Formo part del grup de treball Veus de dona a Tarragona i en aquests moments tenim engegats uns quants projectes.” La xerrada tractarà de la vida i obra de l’escriptora Josepa Massanés nascuda a Tarragona. Els valors de Josepa Massanés són variats, un és que va trencar el cercle viciós que tota dona tenia encomanat en el segle XIX (i també en el XX) que la seva missió a la vida era tenir cura dels fills, de l’home i de la casa; un altre és que era una dona molt culta i un tercer és que des de l’àmbit domèstic publicà un llibre. La Núria ens ho explicarà la mar de bé. Tens la paraula. Ressegueix tota la biografia, començant per sos pares, ell lliberal i romàntic que afavorí que sa filla estudiés i superés el cercle viciós de la dona; ella, la mare, religiosa i domèstica. Una dialèctica que donà com a síntesi una persona culta, coneixedora d’uns quants idiomes, preocupada per l’alliberament de la dona. Publica els primer poemes a El Vapor (diari de tendència liberal, portador del romanticisme i del progressisme i dels més prestigiosos de Barcelona). Això li dona un cert prestigi i participa en les activitats literàries i culturals del moment. Entra en el cercle literari de la Renaixença catalana. Com a bagatge important de la Josepa cal destacar que és una de les precursores de reivindicar l’emancipació de la dona, reivindica el dret femení a l’escriptura. Com a curiositat val a dir que la tenim retratada a la Galeria dels Il·lustres Tarragonins de l’Ajuntament, al costat de la Montserrat Abelló i de l’Olga Xirinacs. Aquí pots trobar l’explicació completa. T’aplaudim, Núria, perquè ens has atansat a una tarragonina il·lustre. Et donem els punts de llibre del 4t aniversari de la 3a Joventut x la República, el punt de llibre de Santa Tecla i el calendari.  Aprofito per dir que a la taula disposem d’aquests productes i que podeu col·laborar amb la caixa de solidaritat amb els patriotes perseguits.

Xavier cantarà la cançó És quan dormo que hi veig clar, del 1953, on tot el món oníric de JV Foix es manifesta amb una claredat meridiana. Mira’n una estrofa per adonar-te’n: “És quan plou que ballo sol / Vestit d'algues, or i escata, / Hi ha un pany de mar al revolt / I un tros de cel escarlata, / Un ocell fa un giravolt / I treu branques una mata, / El casalot del pirata / És un ample gira-sol. / És quan plou que ballo sol / Vestit d'algues, or i escata.” Informacions i avisos. Avui és l’últim dia per recollir les enquestes sobre la 3a Joventut.

Dimarts que ve, 3 de gener farem festa. El dia 10 reprendrem les trobades. Jordi Piqué, historiador i arxiver, ens explicarà l’entrada de les tropes franquistes a Tarragona que s’esdevingué el 15 de gener de 1939, ara farà 84 anys. I, per últim, que ara a les 12 hi haurà el Silenci d’Aturem les guerres davant la subdelegació de Defensa, dimarts que ve també n’hi haurà. Cantem Els Segadors que clou l’acte.

LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!

IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada