Páginas

Cercar en aquest blog

dimecres, 25 de gener del 2023

TERRES DE L’EBRE, EL CENTRE DE LA NACIÓ!

Dimarts, 24 de gener. Aquesta setmana fa cinc anys que sortim al Balcó per demanar la llibertat dels presos polítics, primer; i ara per exigir l’amnistia i la República catalana. Fa fred, el pobre sol, solet ens ve a fer companyia. El Josep (Pep) Rosselló condueix l’acte. Sempre denunciem la repressió. La setmana passada vam recordar els encausats pel fet dels piolins a Pineda de Mar. Avui cal recordar tots els encausats pels fets del Primer d’Octubre, la protesta contra la Cimera Hispano-Francesa a la qual el nostre col·lectiu hi va participar. Només cal dir Ni França ni Espanya, Països Catalans! La democràcia espanyola, posada en dubte ahir a Estrasburg per part de Raül Romeva, Carme Forcadell i Andreu Van den Eynde, davant del Parlament europeu, en l’acte “Els drets polítics en democràcies plenes: el cas català”. Raül Romeva el va resumir en una sola frase: “Europa té un problema que ha de resoldre” (crec que ens haurem d’esperar asseguts). El 2017 el món ens mirava perquè féssim alguna cosa, ara no ens mira i si volem que ens torni a mirar, primer ens hem de mirar naltros i… Recordem també els mal anomenats sense sostre aquests dies de fred intens, esperant que en la futura República Catalana tothom tingui un sostre. Sentirem el Cant dels Ocells que responem amb el nostre lema: Llibertat, amnistia, fora la monarquia!

Avui ens parlarà Màrius Pont Fandos, de Santa Bàrbara situada al centre dels Països Catalans com totes les Terres de l’Ebre, denominació més afortunada que no pas la de Sud de Catalunya. Tortosa ha tingut uns quants festejadors: la quinta província (catalana) i la tercera (aragonesa). Ara ha esdevingut una regió-vegueria de Catalunya. El Màrius ens en parlarà amb coneixement de causa. És llicenciat en Psicologia i Filologia Catalana. Va format part de l’Equip Directiu de l’Escola d’Esplai. Des del 2003 Cap del Servei de Coordinació Territorial de les Terres de l’Ebre; i, des del 2020 fins fa pocs dies, Director de Treball, Afers Socials i Famílies a l’Ebre. Activista de la cultura, la llengua, del país i del territori.

“Que se’ns tinga en compte!” Aquest és el primer mot d’ordre del Màrius Pont. Representant de les Terres de l’Ebre amb la consciència que són el centre dels Països Catalans. La gent s’ha empoderat d’ençà de la reivindicació de “Lo riu és vida” i del “no al transvasament”. Aquesta centralitat té dues branques ben esponeroses: el sentiment de pertinença a una terra i la fidelitat a la modalitat lingüística pròpia, el tortosí entès com a complement i no pas com a enfrontament. L’empoderament es barreja amb les mancances que es tradueixen en dèficits d’infrestructures, el teixit econòmic que no és prou fort, la convivència d’una línia litoral pròspera i un interior que es despobla. Del potencial humà, estudiants que acabats els estudis es queden a Tarragona, Barcelona, a l’estranger… i no reverteixen el seus coneixements a la vora de l’Ebre. “No volem ser el cul del món de Catalunya, del País Valencià, de l’Aragó…” Posa en valor la pertinença al bisbat de Tortosa que relliga els Països Catalans continentals, i ha esdevingut el baluard que planta cara a la fragmentació de la pàtria catalana, trossejada per la Pau dels Pirineus, la divisió provincial del 1833 i l’estat de les autonomies que rematà el procés de segregació de la nació sencera. Les institucions autonòmiques separen més que no pas uneixen. Sort encara de la societat civil que recús tots aquests estrips: Terra de cruïlla, Taula del Sènia, Onada Edicions, i tants d’altres. El Màrius ens convida a visitar, trepitjar, resseguir les terres de l’Ebre, la diòcesi de Tortosa, la terra de cruïlla que aixopluga un bocí de Catalunya, País Valencià i Aragó testimoni de l’antiga corona catalano-aragonesa. I clou la xerrada amb un “Veniu i ho veureu.” T’aplaudim, Màrius, les teves paraules certeres ens han explicat una evidència tan gran!.


El Xavier ha cantat Jotes de la llibertat, de Ballaveu. Es canta a la manera de “De Roquetes vinc…” Una mostra per botó: “Des d’aquell dos mil dotze / ens venim manifestant, / hem fet travesses i vies / i fins aquí hem arribat. / Volem ja la independència, / la paciència s’ha acabat // El dia u d’octubre vam anar a votar / i la llibertat la vàrem guanyar / la vàrem guanyar, la vàrem guanyar / i el dia u d’octubre vam anar a votar.” Xavier, la lletra i la música ens atansen al centre dels Països Catalans!


El Pep ens detalla els actes d’aquesta setmana. Els Avis i àvies de Cambrils ens conviden al 5è aniversari que surten al carrer, el 15 de febrer; a 2/4 de 12h concentració i xerrada de Jaume Borràs, a les 2 del migdia, dinar, preu 18€. Avui. Taller POUM Barris marítims, 18h. El futur de la ciutat a les teves mans, al Palau Firal. Avui. Conferència “La defensa de la costa Tarragonina durant la guerra civil” per Adrià Cabezas,  7h de la tarda a l’Arxiru del Port. Avui. “La Gran Explosió” IQOXE, per Toni Orensanz i Rafa Marrasé, a les 7 de la tarda a l’Antic Ajuntament. Dijous, 26, presentació del llibre La tomba de l’Ebre, d’Andreu Carranza, a la llibreria Adserà. Dissabte, 28. Conferència “Un català universal del segle XII: Guillem Torroja, mestre major de l’ordre del Temple”, per Josep M. Sans Travé al Seminari, a les 11 del matí. La setmana vinent tindrem amb nosaltres els campaners de la Catedral de Tarragona.

Els segadors clouen l’acte.



LLIBERTAT AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!

IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada