Páginas

Cercar en aquest blog

dimecres, 14 de juliol del 2021

FARTS D’IMPOSICIONS!

Dimarts, 13 de juny. Altre cop ens trobem a l’esplanada del Balcó. Denunciem la repressió que no s’atura. Ja no llegim el Comptador de la vergonya, però les busques del rellotge marquen, impassiblement i cruel, que la força de l’Estat s’abat contra tota dissidència i, a casa nostra, contra la independentista i republicana, sobretot. Sempre, sempre, sempre tindrem el Cant dels ocells per fer nostra la força contra la bota que ens aixafa. Desacomplexadament cridem: Llibertat, amnistia, fora la monarquia!

Avui, Jordi Roca Girona, historiador, antropòleg, professor de la URV, ens parla de sexe, gènere. Feminisme, factors de canvi i crisi de la masculinitat. Tothom sap que un cavall després de néixer es pot dir que ja està preparat per encarar-se als reptes de la vida. Tothom sap que una cria humana és al contrari, Necessita anys de cura i d'aprenentatge per enfrontar-s’hi. ¿El sexe coincideix amb el gènere? El sexe és el motlle, el gènere és el farcit, és el que hi posem dintre. “Dona no s’hi neix, es fa” Simone de Beauvoir dixit. El sexe té una base biològica; el gènere, cultural. Margaret Mead, feminista dels EEUU dels anys vint del segle passat, denunciava que les dones tornessin a les feines de casa després d’haver treballat durant la Primera Guerra Mundial a les fàbriques d’armament. ¿És cert que l’home genèticament està preparat per ser proveïdor (treballador) i la dona reproductora (tenir fills, cuidar-los i curar la casa)? Cau el prejudici: van anar a Nova Guinea i van veure que els rols de l’home i de la dona no eren els mateixos que els del món occidental. Fa dos-cents anys que dura la comèdia, d'ençà de la revolució industrial. Ara ens trobem en la revolució del coneixement i s’ha avançat en el tema, però encara no hi ha ni igualtat ni paritat. Aquest estat de coses mou a reflexió: la desigualtat entre homes i dones prové que les dones no tenen independència econòmica. En el moment que entra en la roda del treball remunerat la situació canvia i es completa amb l’accés de la dona en l’ensenyament superior i al control de la maternitat. L’avenç de la dona ha comportat una crisi de la masculinitat que, en alguns casos, ha degenerat a violència de gènere. El 1930 Margaret Meat diu que en ser l’espècie humana molt maleable, els papers i les conductes sexuals varien segons els contextos socioculturals. Així, doncs hi ha molts models de conductes, que cada individu triï el model més adequat a la seva personalitat. Un fort aplaudiment tanca les paraules del Jordi. Podeu llegir el seu parlaments aquí.

Apa, nois, cap a casa i  aprendre's la lliçó! Glòria, catalans, cantem,/ cantem amb l’ànima! S’insisteix en la necessitat de trobar-nos cada dimarts i de cridar ben fort que ja n’estem farts, d’imposicions! El cant dels Segadors clou l’acte i ens diu: torna la setmana que ve!


IN-INDE-INDEPEDÈNCIA!

LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada