Páginas

Cercar en aquest blog

dimecres, 21 d’abril del 2021

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!

Avui, dimarts 20 d’abril, el mar s’emmiralla amb el cel i tots dos presenten un color gris, fred, fistonat per quatre gotes que pensàvem que esgarraria la trobada setmanal de la 3a Joventut x la República. Però, ca! La gent, tossuda, s’ha congregat a l’esplanada del Balcó de la Mediterrània per sentir una vegada més la ignomínia del Comptador de la vergonya i fer seguiment de tot l’acte. Carme Forcadell porta 1.124 dies privada de llibertat. Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull i Josep Rull, 1.156 dies. Oriol Junqueras i Quim Forn, 1.266. Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, 1.282. Pablo Hasél, 56. Els joves d'Altsasu, 1.617 dies. Denunciem els prop de 3.000 represaliats i represaliades. Avui mateix, l’Eli ha estat citada a declarar als jutjats de Tarragona, justament a l’hora que la 3a Joventut es concentra al Balcó. Denunciem també l’exili a Bèlgica on hi romanen Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Vatònyc. I el de Suïssa amb Anna Gabriel i Marta Rovira com a protagonistes.

Les notes del Cant dels ocells ens fan meditar sobre el fet. Cridem: LLIBERTAT PRESOS I PRESES POLÍTIQUES!

Seguidament Xavier Tolosana, historiador, coordinador del Fòrum de Tarragona per la Memòria i investigador sobre la repressió franquista, s’adreça a la gent. Parla de República. De República Catalana. Marca la diferència entre dues maneres de posicionar-se políticament. Una cosa és ser antimonàrquic i l’altra republicà.  El referent, però a la Segona República espanyola és ineludible. I en destaca unes quantes característiques positives: proclamació pacífica el 14 d’abril de 1931, caràcter progressista per les lleis que va promulgar; com la reforma agrària, la dels termes municipals, la de separació de l’església i l’estat, la d’educació laica, la del divorci. Ressalta l’amnistia que va aprovar per alliberar els presos polítics dels fets d’octubre de 1934 entre els quals hi havia els membres del Govern català encapçalat per Lluís Companys. I moltes coses més que ens ha explicat, entre les quals el ban que l’alcalde de Tarragona, Pere Lloret, va adreçar als tarragonins el dia de la proclamació de la república.Aquí ho trobareu explicat.
Seguidament hem cantat El cant del poble, amb lletra de Josep M. de Sagarra i Anselm Clavé, i música d’Amadeu Vives.
S’ha informat que la Caixa de Solidaritat sufragarà les despeses de la sentència del judici de Jordi Brescolí i d’aquesta manera es tanca el tema. Finalment els músics Joan, Lluís i Vicenç, dirigits pel mestre Gomis interpreten el cant dels Segadors que tothom, com un sol home, canta a pler. Dimarts que ve, més.

INDEPENDÈNCIA, LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!


LLIBERTAT PRESOS I PRESES POLÍTIQUES!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada