Páginas

Cercar en aquest blog

dimarts, 17 de setembre del 2019

AMB LA COIA ESCODA



Avui ha començat la trobada de la 3a Joventut amb l'himne "Tot el poble cantarà". A continuació Coia Escoda, directora de l'arxiu del port de Tarragona, historiadora i investigadora, ha explicat com és la vida dins l'arxiu i com treballen per donar-la a conèixer a través de la interacció de les persones usuàries i d'activitats familiars per mostrar el centre. Són activitats per fer nostres els arxius. Fins ara s'ha treballat endins i ara es treballa enfora, a més es vol superar la confusió entre l'arxiu, la biblioteca... Els arxius són els garants de la memòria històrica. És bo de remarcar aquestes paraules de la Coia: "La desaparició dels arxius és una de les més grans humiliacions que pot patir un país o un territori perquè el desletigima completament, el desposseix dels seus drets, de la seva memòria i del seu passat."
Com a exemples tenim el que va passar ala guerra dels Balcans, ara fa quatre dies, i en acabar la Guerra Civil en què els vencedors es van emportar la documentació dels vençuts a Salamanca com si fos un botí de guerra. Ha explicat el projecte: Arxivar l'avui per guanyar el futur. D'aquí ve la necessitat de conservar els documents aplegats durant els fets de l'1 d'octubre. La idea és construir aixius vius. Tal com va fer el Museu d'Història de Barcelona que va guardar tots els objectes dipositats a la Rambla arran dels atemptats del 17 de setembre de 2017. Els arxius són part activa de la societat. S'han d'obrir per tenir contacte amb una part de la història. I ha acabat amb una invitació: "Aneu als arxius!".

(Entre parèntesi, es fa avinent que les olors emanades per un orinari d'homes mòbil arribaven en onades successives on ens trobàvem els de la 3a Joventut, a més d'altres ciutadans. Sembla ser que l'Ajuntament hauria de tenir cura de desembarassar de la via pública aquest mobiliari molestós visualment i olfactiva.)

S'ha animat a la gent a venir dimarts que ve, és l'últim dia de la Festa Major, la Mercè, i justament tindrem una Mercè que ens parlarà. La Mercè Curull, pedagoga, mestra i activista. Hem cantat L'estaca, hem demanat una altra vegada la llibertat de presos i preses polítics. Hem fet un tomb per la coca de la Rambla que toca a la mar. 

En tornar, s'ha informat del projecte de concentrar-nos a les presons abans que surti la sentència del judici-farsa.

El 26 de setembre a Mas d'Enric, el 6 d'octubre a Lledoners i l'11 al Puig de les Basses. estiguem atens al telegram i al blog perquè la informació arribara per aquests conductes.

El cant dels segadors ha posat punt i final a aquesta nova trobada de la 3a Joventut x la República.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada