Páginas

Cercar en aquest blog

dimecres, 17 de juliol del 2019

AMB CARME ORIOL

TEXT
El dimarts 9 de juliol, la 3ª Joventut x la República ha comptat amb el mestratge de Carme Oriol, professora de literatura catalana de la URV, vicepresidenta d’Òmnium Cultural del Tarragonès i sòcia de l’APELLC. Les paraules de la Carme han ressaltat la importància de la literatura popular, sobretot de les llegendes i de les tradicions perquè són una eina de cohesió social de primer ordre. Ha posat com a exemple la tradició de l’Home dels nassos i la dels castells humans ja que al seu voltant s’hi aplega gent amb una finalitat concreta la qual dona un sentit de pertinença a una col·lectivitat. Ha denunciat la bretxa social que s’ha establert entre pobres i rics d’ençà de la crisi encetada el 2007 i que moltes persones es troben en el llindar de la pobresa, moltes més que abans d’aquell atzucac. Va resseguir la llegenda de les Encantades, recollida per Pep Coll, per extreure’n una moralitat social: les dones d’aigua o encantades surten a rentar llençols blancs al riu, sobretot les nits d’estiu. Si algú té la sort de veure’ls i d’endur-se’n algun, tindrà prosperitat tota la vida. No serà pobre ni ric, però no li faltarà res. Aquesta idea entronca en la necessitat de viure segons les necessitats de cadascú ni més ni menys i de seguir aquells adagis ancestrals de no allargar el braç més que la màniga o de fer aplecs de petits cabals a través de l’estalvi seguint allò de de mica en mica s’omple la pica.


Un músic ha entonat L’estaca amb la trompeta i ha estat prou perquè tots el seguíssim a l’uníson. La llibertat dels presos polítics s’ha fet patent una vegada més a través del nostre clam decidit.

Hem fet la passejada per la Rambla, aquesta vegada només pel primer tram fistonat de terrasses curulles de tarragonins o forasters que suportaven plàcidament la calor capvespral. Una vegada tornats al balcó, s’ha informat que la Taca d’Oli organitza novament les concentracions a Mas d’Enric cada dijous a les 8 del vespre per demanar avui sí, demà també la llibertat de la Presidenta Carme Forcadell. El cant dels Segador ha posat el punt final a aquesta nova concentració


Jesús F.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada