Páginas

Cercar en aquest blog

dijous, 6 de juny del 2024

L'AMNISTIA EN EL CONTEXT ACTUAL, SOCIAL I NACIONAL DEL PAÍS

La Fina Figueres condueix l'acte d'avui en el que hem fet un canvi d’ordre: primer la xerrada i la conversa, seguint el cicle sobre l’amnistia, per després sopar.

La Fina presenta la nostra convidada d’avui, la diputada Laia Estrada. Una persona molt especial per a ella ja que la recorda de quan la va tenir a l’escola pública com una nena eixerida, observadora, comunicativa i també una mica rebel. Llicenciada en Ciències Ambientals i màster en
Territorials i de Població, és membre del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública i del Grup de Treball Nacional sobre sanitat de la CUP. En el seu treball polític i social, ha participat en moviments en pro del dret a la violència i a favor del moviment feminista entre altres lluites pels drets socials, arribant a ser perseguida pel seu compromís social. Va treballar com a docent amb alumnes amb risc d'exclusió social i va deixar-ho en ser regidora de l’Ajuntament de Tarragona.


Acaba la seva presentació llegint un poema de Cinta Mulet dedicat a la lluita pel respecte al paisatge. Els aplaudiments donen pas a la intervenció de la Laia Estrada.

Avui s’ha aprovat la llei d’amnistia al Congrés dels diputats, de la qual cosa ens n’hem d’alegrar. La CUP va ser dels primers partits ens parlar de l’amnistia i de l’autodeterminació.

De totes maneres explica la crítica que en fan a aquesta llei:

  1. L’han d’aplicar els jutges d’un tarannà franquista.

  2. Determinats casos tal volta no puguin ser amnistiats.

  3. El poder judicial s’ha acarnissat identificant l’independentisme amb el terrorisme.

  4. No reconeix el dret d’autodeterminació. No ens hi permet avançar.

  5. És una llei de punt i final, així podrà continuar la repressió, que no queda desactivada.

  6. Forma part d’un procés de pacificació.


Patim una triple crisi actualment: 

Emergència climàtica que ens porta vers un col·lapse (citant a Eudald Carbonell). 

L’augment dels preus comporta que un 25% de la població estigui en situació de pobresa. 

La pèrdua de drets, sobre tot el dret a l’habitatge pels desnonaments visibles i invisibles, l’encariment dels lloguers. La sanitat pública deficient, la segregació escolar, les residències de la gent gran com a negoci de les empreses.

Ens trobem en un retrocés nacional com és l’ús de la llengua catalana i l’ofensiva contra el català arreu dels Països Catalans.

Hi ha una desafecció a les esquerres i a l’independentisme perquè les polítiques de Catalunya es decideixen des de Madrid, al mateix temps s’estan supeditant els interessos dels ciutadans als interessos de les grans empreses: aeroport, hard rock, indústries turístiques,…

Hem denunciat la Taula de Diàleg perquè deixava al marge el dret a l’autodeterminació i mentre no se’ns reconegui aquest dret continuarà el problema amb l’estat espanyol.

Per concloure afirmant que s’ha d’obrir un nou cicle per la lluita social, climàtica, feminista amb la mobilització popular de l’independentisme.

S’obre una tanda de diàleg amb la participació d’alguns dels assistents que la Laia Estrada va conversant i responent.

Després d’agrair la seva participació en aquest sopar li donem un merescut aplaudiment.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada