Páginas

Cercar en aquest blog

dissabte, 23 de març del 2024

“112 dies a Madrid. De la investidura a l’amnistia”. Josep M. Cruset, diputat.

Ja tothom ben aposentat al seu lloc, en Lluís Jové es dirigeix a la concurrència per agrair l’assistència dels presents i introduir el personatge convidat al sopar de la 3a joventut per la República: el Sr Josep M. Cruset, actualment diputat per Junts al Congrés dels Diputats a les Corts de Madrid. 

En Lluís Jové resumeix el més breument possible els principals aspectes del currículum del Sr Josep M Cruset, tot destacant haver estat alcalde de Riudoms, president del port de Tarragona i la disponibilitat que sempre va tenir amb el nostre col·lectiu.

Dempeus i a viva veu el Sr Josep M. Cruset agraeix el fet de poder compartir aquest sopar amb els presents sobre tot per haver hagut de canviar la data del sopar. 

Amb el títol de “112 dies a Madrid. De la investidura a l’amnistia” exposà la mirada de la seva experiència a Madrid, començant per saber d’on venim (1 d’octubre). Inici d’un nou trajecte amb un horitzó que ens sentíem orgullosos.

Tot seguit arriba la boira baixa i perdem de vista l’horitzó: presó i exili. Passarem 6 anys sense saber què estem fent. Continua la boira, en moments molt espessa. Un punt d’inflexió va ser la convocatòria electoral del 23, el resultat de la qual configura un nou mapa polític i el destí (jo diria la voluntat dels ciutadans de Catalunya) fa que numèricament set diputats de Junts siguin imprescindibles pel govern dels socialistes.

Comencen aquests 112 dies i la pressió a Junts per part dels partits de l’oposició, arriba inclús al carrer. Apareixen les velles glòries del panorama polític espanyol i s’hi suma el poder judicial. Han detectat que l’amnistia serà el cavall a abatre ja que està damunt del taulell del joc polític. Discurs que va amanint amb la projecció de fotografies que il·lustren i confirmen les seves paraules. 

Què s’ha de fer en aquesta legislatura? Tornar a noves eleccions, cosa que es descarta, o tornar a recuperar l’horitzó sense explicar-ho i de manera diferent i treballar en dos eixos: la independència i l’autogovern, que serà la metodologia que s’aprova.

A continuació va relatant els esdeveniments que van anar succeint-se al llarg d’aquests dies. Recolzar el nomenament de la Francina Armengol; la fotografia de la vicepresidenta del govern espanyol a Brussel·les amb Carles Puigdemont per demanar el dret a la independència i el mediador pels acords; l’entrevista amb Santos Cerdan amb la fotografia emblemàtica al fons; l’acord d’investidura que defineix un nou marc de relacions entre Catalunya i Espanya; la investidura de Pedro Sánchez; comencen les negociacions per aprovar la llei d’amnistia fins a ser aprovada, després d’un primer intent fallit, perquè quedés tothom inclòs dintre d’aquesta llei.


I avui i ara què? Ens trobem en un impàs davant les eleccions al govern de la Generalitat; però demà (dijous hi ha una trobada a Elna amb Carles Puigdemont) poden passar coses per albirar un nou horitzó vers la independència. Forts aplaudiments i cadascú a casa seva i la pau a casa de tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada