Páginas

Cercar en aquest blog

dijous, 29 de juny del 2023

CINEMA (EN) CATALÀ


Dimarts, 27 de juny. El Pep condueix l’acte. Saluda els presents. Denuncia el degotall de joves encausats perquè van sortir a protestar per la sentència dels presos polítics i ara sembla que ningú no se’n recordi d’ells. Joves que no tenen prou suport. Lluc Salellas, alcalde de Girona, va acompanyar encausats al jutjat. ¿El de Tarragona va acompanyar els quatre joves jutjats ahir a Tarragona? Ningú no el va veure. Avui el cant dels ocells és per aquests joves anònims i per al Quim Vendrell que ens va deixar la vigília de Sant Joan. El sentim amb el cor com un puny i cridem sense remissió: Llibertat, amnistia, fora la monarquia!

In media res, el Pep ha començat la presentació del ponent d’avui amb aquesta cita d’Àngel Guimerà: “La llengua i la història són els botins més preuats  a l’hora de sotmetre un poble.” Francesc Sabater i Margalef, fill de Ginestar, viu a Tarragona. Mestre i historiador, bancari -no banquer-, actualment és Secretari General Adjunt de la Federació d’Estalvi de Catalunya (FEC). És cinèfil: gran afeccionat al cinema; tot i que de trascantó potser podem dir que és una persona entesa en cinematografia. Ha dirigit cinefòrums i en reivindica aquesta activitat col·lectiva que va més enllà de veure una pel·lícula. És impulsor del “Setè sentit”, programa sobre cinema emès a Ràdio Falset. Defensor de la llengua i del país, avui ens parlarà d’ambdues passions: cinema (en) català. El Francesc comença amb una floreta dedicada a la 3a Joventut: “Sou irreductibles en un context de rendició.” Gràcies, Sabaté. I entres en matèria. Introducció dramàtica. A prop de Tarragona hi ha un multicines que avui projecten 20 films: ni un en català. A la Sala Rambla Art de Cambrils, projectaran 10 sessions en castellà i 6 en català la nova estrena d’Indiana Jones. Nombres canten. El món audiovisual és una estructura d’estat, si no s’hi aboquen recursos, el perdrem per al català. Petits espais per a l’optimisme: hi ha petites productores independents catalanes dirigides per dones, això vol dir potencialitat. Es veu que la CCMA (TV3) engega una plataforma moderna per competir amb les plataformes privades multinacionals. La corporació disposa de 100 títols doblats al català que s’ofereixen a les diferents plataformes (Filmin, Netflix, Amazon…) perquè els incloguin dins la seva oferta. La feina ja està feta. Se’ls demana que, per favor, les acceptin. Quan en realitat aquesta feina de doblatge l’haurien de realitzar les mateixes plataformes… Francesc Sabaté Margalef maldes per trobar resquícies d’esperança i parles de Plataforma per la Llengua que té dos webs que promouen el cinema català: goitaquefanara.cat i desdelsofà.cat, amb el suport de Bonpreu i Esclat. Els espectadors esdevindrem activistes del cinema (en) català! I acabes amb un rotund: Salut i cinema! T’aplaudim.

En Xavier, avui parc de paraules, ha entonat Com un arbre nu, de Lluís Llach. “Com un arbre nu, / com dibuix fet al vent, / com un arbre nu, / jo, l'ocell.// Com del mar un port, / món silent, cau d'amor, / com del mar un port, / jo, el vaixell. // L'infinit tot d'un cop / i el silenci absolut, / Som el món sencer / i també el no-res.” Deixem que les paraules i la melodia flueixin.

La Rosa Rossell pren la paraula, agraeix la companyia que ha rebut de la 3a Joventut, les flors, les paraules del Lluís Jové. També regracia a totes les entitats en què el Quim havia intervingut les mostres d’estima i de solidaritat rebudes, mentrestant el Quim no ha tornat de la revetlla de Sant Joan. Per sempre estarem al teu costat, Rosa! El Pep encara la recta final i proposa unes quantes activitats: dimecres, 28 a les 18:30 a la Plaça de les Cols, teatre de Titelles. El dia 30, a les 19, presentació de la poesia completa del rector de Vallfogona a la llibreria Adserà. l’1 de juliol, concert del Cor Jove de l‘Escola Cantorum al Claustre de la Catedral a les 21h. Dimarts que ve, 4 d’abril, Any Vidal Alcover a càrrec de Magí Sunyer, aquí al balcó. El dia 18 de juliol, viatge a Barcelona per donar suport  a Via Laietana per la Memòria Democràtica. Sortida de Tarragona als volts de la 5h de la tarda. Concentració davant la comissaria de Via Laietana i tornada a casa, tot amb autocar, preu, 10€. L’acció ATUREM LES GUERRES es farà a partir de dimarts 4 de juliol a ¼ de 9 del vespre davant de la delegació de la Guerra. El cant dels Segadors ens convida a no defallir.


LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!

IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada