Páginas

Cercar en aquest blog

dimarts, 25 d’abril del 2023

SANT JORDI, ENCARA


25 d’abril, vivim l’herència de Sant Jordi. La Fina ens guia amb les seves paraules. Denuncia la repressió contra tants joves patriotes, es rebel·la contra la indefensió de l’exili. El Cant dels ocells fa recapte d’aquest estat de coses. Contestem mentalment: Llibertat, amnistia, fora la monarquia!


Avui alternarem poesia i cançó. Josep M. Gomis llegeix “Preneu les roses”, d’Olga Xirinacs que avui no ens ha pogut acompanyar perquè és present al lliurament dels guardons del concurs literari escolar que duu el seu nom; Ricard Espinosa, conegut per tots per la seva dilatada vida professional com a llibreter, diu “Paisatge de Tarragona”, d’Antoni Rovira i Virgili, del qual en vindica la seva adscripció tarragonina. En aquest primer intermezzo, Xavier entona La Rosa de paper, lletra de Vicent Andrés Estellés, popularitzada per Miquel Gil, ja cantada altres vegades en aquest espai republicà i glosada per la Isabel Ortega. Seguidament la Rosa M. Rossell ens ha despertat la líbido amb “La balada de Fra Rupert”, de Josep Maria de Sagarra, n’ha llegit un fragment suficient per fer pujar els colors a la cara dels més benpensants i fer morir de riure els més murris, i la Dolors Salvador ens ha regalat “Podries”, de Joana Raspall; el condicional de “podries…” es resol dient “que importa tenir / les mans ben obertes” per acollir els altres. Xavier ens ha cantat El camí de Farinós, de Tomàs de los Santos, cantant que coneixem abastament per les cançons que ens ha interpretat. Segueix el recital amb un clàssic: La Diada de Sant Jordi”, de Joan Maragall, llegida per la Rosa Cabré que, a més, ens explica el refrany “Sant Jordi mata l’aranya”, i Havent sopat”, de Joan Margarit, a càrrec del sr. Miquel Fàbregues. La Fina clou el recital de poesies amb la lectura d'”Inici de càntic en el temple”, de Salvador Espriu, crit d’esperança apuntalat pels colors de la ginesta i de les roselles; i de compromís, ja ho diu el vers final: “Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble”. Amb “Sonet”, de Bartomeu Rosselló Pòrcel, musicat per la Maria del Mar Bonet i d'Hilario Camacho, el Xavier ha posat punt i final al recital. Podreu repassar poesies i cançons si cliqueu damunt dels títols. Aplaudim aquest devessall de paraules i de notes musicals que ens enlairen fins a l’infinit dels nostres anhels de llibertat.

La Fina ens recorda que, ara, a les 12 hi ha la concentració “Aturem les guerres” davant del ministeri de la guerra i que la setmana que ve vindrà Josep Viudez Carricondo a parlar d’EMATSA i de l’aigua. Completem la jornada tot cantant els Segadors.

LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!

IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!


VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada