Páginas

Cercar en aquest blog

divendres, 21 d’abril del 2023

DEFENSEM EL RIU SIURANA



Dimarts, 18 d’abril. El Pep condueix l’acte d’avui, comença per recordar els exiliats, els encausats que en són molts, la (in)justícia cada dia estreny més. Fa esment dels inhabilitats i dels que van al davant de tot plegat, a veure si no amaguen el cap sota l'ala i afronten amb valentia el camí cap al referèndum. Al mateix temps fa referència als alcaldes de la Catalunya Nord que la fiscalia francesa els ha encausat per debatre en català als plens dels Ajuntaments. Els hem aplaudit!!

Sentim el Cant dels ocells, contestem amb el nostre lema: llibertat, amnistia, fora la monarquia! El Pep presenta el ponent d’avui: l’Andreu Escolà Llevat, de Reus, autònom, naturalista i expresident del GEPEC. Ens parlarà de la recuperació del riu Siurana. Cal que defensem el medi ambient! Ell mateix ens explica el seu compromís: “...tinc 58 anys. Professionalment soc autònom i tinc dues petites empreses. Tinc dos fills. Dedico el temps lliure a l’observació de fauna, sóc naturalista des de fa 45 anys, especialment en l’observació i seguiment d’ocells (ornitologia), participant en projectes de ciència ciutadana.(ICO-institut Català d’Ornitologia). Degut a aquesta afició amb els anys he vist que un s’ha d’implicar en la protecció i recuperació del nostre entorn natural i els seus cicles i per això sóc soci de vuit ONGs ambientals. Estic especialment implicat en la recuperació del riu Siurana, lluita intensa i complexa durant més de vuit anys que ha posat en evidència la manca de sensibilitat i fermesa en la defensa i protecció del medi ambient del nostre govern i de la nostra societat.” A partir de seu compromís denuncia l’expoli del riu Siurana des del Baix Camp. Ens explica com un bé públic, l’aigua, és gestionat per una entitat privada, la Comunitat de Regants de Riudecanyes. Com els ajuntaments s’aprofiten del preu baix de l’aigua de reg i la multipliquen per sis per vendre-la en aigua de boca. O per a usos industrials. Cal ser solidaris, però no potser que els pagesos, ajuntaments i indústries del baix Camp s’apropiïn del 90% de l’aigua del Siurana i el Priorat es quedi a zero. ¿Com pot ser que s’aboquin 20 litres per segon al riu que al cap d’un no res ja s’ha filtrat? El nostre govern de la Generalitat no fa res per solucionar aquest tema, està lligat de peus i mans pel caciquisme i els interessos dels partits que governen els ajuntaments que fan negoci amb l’aigua. Ara està pendents de dos judicis, un per girar les comportes de l’aigua de l’embassament cap al riu i un altre per denuncia la concessió a perpetuïtat de l’aigua de l’embassament de Riudecanyes a la Comunitat de Regants. Gràcies a la seva denúncia, ara hi ha una sensibilitat per defensar el riu Siurana. Si en vols saber més clica aquí. T’aplaudim, Andreu, perquè ens has obert els ulls davant d’aquest espoli flagrant.


Xavier Marcos canta Roselles de Tomàs de los Santos  acompanyat per Borja Penalba. Tracta d’una senyora que porta flors en un revolt de la carretera on està enterrat el seu marit durant la guerra civil. Ell lluitava per la llibertat. En un moment el marit mort li diu que no cal que porti més flors perquè han sortit roselles al revolt. Demana que el recordi per poder seguir viu ¿I si a sota de cada pom de roselles hi hagués enterrat un lluitador per la llibertat? Va, un parell d’estrofes: “La primavera ha tornat febril, / les arrels toque amb les mans, / i les roselles m'han pres la carn / com cada any abolit. // Els meus anhels no acaben ací, / t'espera a terra l'amant / ja tinc roselles, no portes rams, no m'oblideu, que no vull morir. ” Gràcies, Xavier, per oferir-nos la cançó del tàndem valencià. 

Les informacions van al voltant de la festa del llibre, Sant Jordi. Es demana al públic que surtin voluntaris per llegir un text el dimarts que ve, dia 25, la Fina aconsegueix que en surtin cinc o sis. Més coses, dijous, 20 hi ha la presentació del llibre El castellà a la Catalunya contemporània, a les 19h, a la Sala de Graus de la URV, Campus Catalunya. El dia 20 d’abril Conferències de primavera a la Reial  Societat Arqueològica de Tarragona. Divendres, 21 a l’Antic Ajuntament del carrer Major,  Recepció d’Escriptors a les 19h. El mateix divendres, Revetlla de Sant Jordi a la Biblioteca Pública de Tarragona a partir de les 17h fins a les 24. 23 d’abril ala Plaça verdaguer ballada de sardanes. Ara a les 12 hi ha l’acció Aturem les guerres davant del Ministeri de la Guerra. Cantem els Segadors per espolsar-nos les pors.


LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!

IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada