Páginas

Cercar en aquest blog

dimarts, 21 de febrer del 2023

TOTS APRENEM DELS QUE VENEN DE LLUNY


Dimarts, 21 de febrer. Diuen que el temps canviarà i que baixaran les temperatures. La Lourdes condueix l’acte. Denuncia la repressió que no s’atura contra els patriotes catalans. Sentim amb silenci el Cant dels ocells i responem amb un crit de Llibertat, amnistia, fora la monarquia!

Avui ens parlarà Mba Moussa Dembelé sobre el Col·lectiu de dones africanes, dones invisibles, i de tot el trajecte que va fer de de Mali fins a arribar a Catalunya. Volien canviar de vida, ella i el seu marit, volien un futur millor per a ells i per als seus fills. L'associació té deu anys de vida, acull 25 dones i famílies africanes. L’objectiu és trobar-se, participar en festes tradicionals, naixement, bodes. També per compartir experiències, problemes i conèixer la diversitat cultural entre les components que provenen de països africans diferents. Promouen sinèrgies de col·laboració amb la societat catalana. Ella i el seu marit fa divuit anys que són aquí, i explica tot el periple que va seguir: de Mali a Mauritània, s’hi està tres mesos mentre es tramita el visat. Viu en una habitació llogada, sola, dificultats de comunicació amb els del país. Una vegada aclarit entra a Catalunya. El seu home va trigar dos anys a entrar-hi clandestinament. Ep! Ho va poder fer, d’altres ni ho poden somiar. Comenta que ells, els negres no tenen cap ajut. En canvi altres migrants, sí, com és el cas dels ucraïnesos. Fa tretze anys que hi ha guerra a Mali i ningú no en parla. “Si et quedes allà et mataran” -diu. “Veus que no hi ha una altra opció que marxar si vols tenir un futur millor”, conclou. T’aplaudim, Mba Moussa, pel testimoni que ens has fet arribar. La Lourdes li lliura els punts de llibre i el calendari.

El Xavier interpreta Una finestra al mar, de Lluís Llach. Ens explica de què va la cançó. Una senyora de Cefalù acull cinc nens d’Albània. Un nen de Tànger veu les costes d’Espanya amb esperances. Un noi d’Icària va a la plaça d’Omònia d’Atenes i no torna. Jo diria, Xavier, que has pensat amb Mba Moussa quan has triat aquesta cançó. Va, llegim-ne un bocí: “Una finestra al mar i aquella xarxa / per llençar-la als estels dels sentiments que hem perdut / i no poder salpar mai més / per un embruix i una aigua clara. // Què deu ser de l'Antonia que a Xefalú té casa,/ va obrir les seves portes a cinc infants d´Albània / com una antiga deessa que encara creu amb l´ara. / Els pescadors l'estimen i li deixen les xarxes / amb mirallets de plata. // Una finestra al mar, una mirada, / una olivera en pau tot just a l'angle, / una finestra al mar petita i blanca / que ens obligui a somiar…” Aplaudim el missatge que ens aportes, Xavier. Passem a l’apartat d’avisos.

La Lourdes ens recorda que divendres que ve, 24 de febrer, els Avis de Mont-roig del Camp commemoren cinc anys, a les 7 de la tarda a la plaça Joan Miró. I nosaltres, la 3a Joventut x la República, dimarts 28 també farem els nostres actes commemoratius. A les 11 concentració al Balcó com cada setmana amb la presència de Rafa Marrasé i Toni Orensanz que ens parlaran de la Gran explosió, d’IQOXE, esdevinguda el 16 de gener de 2020. A la una del migdia concert vermut al local de la Colla Jove, carrer Cós del Bou, 23. Seguidament, dinar de germanor i, per finalitzar, cafè concert; tot al mateix local. Qui vulgui reservar tiquet per dinar que contacti amb Jesús Figueres Jové fins al divendres 24 com a molt tard (WhatsApp 638 006 720).

Per finalitzar i animar la gent que vingui dimarts que ve, cantem els Segadors.

LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!

IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada