Páginas

Cercar en aquest blog

dimarts, 17 de gener del 2023

PER SANT ANTONI, GELADES; PER SANT LLORENÇ, CALORADES

Dimarts, 17 de gener, dia de sant Antoni gloriós. Al camp de Tarragona no ha gelat. Vent de serè que afina els tres blaus nostrats: el del cel, el de la mar i el de la muntanya. Denunciem la repressió. El Joan Andreu comenta que ara demanen tres anys de presó i un munt d’inhabilitació a dos regidors i al cap de la policia municipal de Pineda de Mar que van convidar els piolins allotjats en un hotel que marxessin de la ciutat després dels fets del Primer d’Octubre de 2017. Sentim el Cant dels ocells en silenci que contestem a una sola veu: Llibertat, amnistia, fora la monarquia!


Avui toca parlar dels tres tombs i Sant Antoni. Ja els romans solien fer passejades circulars amb animals al voltant dels temples per tal que els déus els fossin propicis. Els musulmans mantenen viva la tradició de fer set tombs al voltant de la Ka’ba, ja d’abans de Mahoma. A Catalunya, segons Joan Amades, també es practicaven cerimònies semblants. Antigament quan l’hivern ja anava acabant i s’acostava la primavera, es feia una foguera i els animals donaven voltes al seu voltant, per demanar a Déu que els donés forces i sort per afrontar totes les feines agrícoles que venien. Sant Antoni Abat va néixer a Egipte al segle III. Era un gran amant dels animals, sempre que en trobava un de ferit, el curava. Un dia es va trobar un porquet ferit i el va curar, el porquet per agrair-li va decidir acompanyar-lo per sempre més. Quan es va sentir cridat per Déu, va vendre tots els seus béns i es va retirar a viure en una cova. Moltes vegades es va veure temptat pel dimoni, però ell va ser fort. Les seves proeses es van estendre per tot Egipte i cada cop tenia més adeptes que fins i tot celebraven festes en el seu honor. De mica en mica la festivitat del Sant Antoni s’ha convertit en la festa major d’hivern de moltes localitats i en honor a ell se celebren els Tres Tombs.

Com que avui és 17 de gener hem demanat al Sr Joan Salas Jordà que ens parli del Gremi de Pagesos, entitat que organitza els Tres tombs a Tarragona. Durant un grapat d’anys va ser secretari de la Junta del Gremi de Pagesos de la ciutat. Tens la paraula Joan. “Em dic Joan Salas, del mas de Po, nat el 1935, fill de pagesos.” Així es presenta ell mateix. Explica que el gremi té el seu origen el 1321. Primer era de propietaris, a partir del 1500 també ho és dels bracers. L’església de Sant llorenç és d’aquella època. Quan tenia cinc anys son pare el va inscriure amb el número cinc. A l’any 1940, son pare va refer el gremi. Tenia quatre patrons: Santa Magdalena, Sant Anton, Sant Llorenç i Sant Isidre. En aquelles dates hi havia molts pagesos, les terres s’estenien per l’Horta Gran, a la vora de les carreteres de València, de Reus i de Lleida amb el predomini d’avellaners i d’horta. Quan es feia la festa dels Tres tombs s’engalanaven els carros amb palmes i llaços de papers de colors i s’enllustrava la part metàl·lica dels guarniments. A Tarragona als anys cinquanta hi havia uns 50.000 habitants, tots els pagesos participaven a la rua, a més de 200 cavalleries de la caserna de la plaça Cronista Sessè. S’anava del passeig de Sant Antoni fins al Serrallo, amb aturades que eren amenitzades pels músics que anaven dalt d’un carro i que organitzaven diverses sessions de ball. Després retornava fins al portal de Sant Antoni on els animals eren beneïts pel capellà. Els animals de companyia es beneïen a l’església de Sant Llorenç. Es repartia una coca per animal i per participant. A l’origen dels Tres tombs es feia una gran foguera i tots els animals hi donaven tres tombs per demanar tres desitjos: benestar per als animals, una bona collita i salut per als participants. Si en vols saber més, clica aquí. T’aplaudim, Joan, perquè les teves explicacions han satisfet el coneixement que teníem d’aquesta festa popular.


El Xavier canta Llaurador, de Tomàs de los Santos. Cançó que contrapunta les paraules del Joan. Una estrofa i una tornada: “Cada matí és un nou cop de falç / la nostra terra no aguanta més danys. / I tu, saps que és ja. / És per això que el teu puny has alçat / abans que siga impossible la pau / com tu, com tu saps. // Militant d'esperances i pa / despertant les llavors de demà / primaveres vindran amb els fruits de l'estima.” Gràcies, Xavier pel teu testimoni setmanal.

Joan Andreu ens recorda que dijous que ve, dia 19, hi ha la concentració unitària a Barcelona per dir ben clar i ben alt que els catalans no ens fan gràcia ni Pedro Sánchez ni Emmanuel Macron; l’ANC organitza autobusos per anar a la capital catalana, Sortiran a les 7 del matí de la Rambla Lluís Companys. Ara a les 12 del migdia hi ha la concentració “Aturem les guerres”, davant del Ministeri de la Guerra. I dimarts que ve parlarà Màrius Pont i ens explicarà que Tortosa no és el sud de Catalunya, sinó el centre dels Països Catalans. El Cant dels Segadors clou l’acte.


LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!
IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!
VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada