Páginas

Cercar en aquest blog

dimarts, 18 d’octubre del 2022

UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU: CULTURA, DOCÈNCIA I PAÏSOS CATALANS


Aquest dimarts, 18 d’octubre vivim a pler la primavera d’hivern, tal com diu el poeta: “Primavera d’hivern - Primavera d’estiu. / I tot és Primavera: / I tota fulla, verda eternament.” Denunciem la repressió que s’abat sobre els patriotes catalans sense remissió. Recordo les paraules que va dir Zaca Henar en una concentració: patriotes “represaliats 4.200, 1.369 víctimes de la brutalitat policial, 1.432 investigats en procediments penals, 1.200 afectats per procediments administratius i comptables, 65 víctimes de l’espionatge polític.” I tots tenen nom i cognoms. I tanta gent compromesa amb la causa independentista i republicana que es van exposar tant ells com la seva butxaca i que ara se sent orfe per l’actuació dels polítics independentistes… quina pena! Sentim el Cant dels ocells en silenci, el responem amb Llibertat, amnistia, fora la monarquia!

Avui ens parlarà l’Amèlia Llort. Retirada, però activa. Entusiasta i motivada. El teu pare, Amèlia, que havia estat refugiat al camp de Septfonds, et va dir fa molts anys: “No et fiquis en líos polítics, però per Catalunya, tot!” Estàs formada en psicologia. Has treballat en educació especial i en llars d’infants. Reivindiques la importància de la relació entre infants com a motor d'aprenentatge. Parlaràs de la UCE de Prada de Conflent com a espai de trobada i de debat amb més de cinquanta anys d’existència, l’objectiu de la qual és promoure la docència i la cultura en el marc dels Països Catalans. Expliques el context i et refereixes a l’estada
de Pau Casals a la vila, l’organització de concerts, la composició del professorat, l’origen dels alumnes, les activitats que s’hi realitzen, tant les acadèmiques que abasten totes les disciplines: física, astronomia, literatura, llengua, música popular i culta, dret… amb voluntat divulgadora, com també les que estan relacionades amb la natura com és el cas d’excursions a l‘entorn del Canigó, la nostra muntanya mítica. Ens anima a anar-hi, a participar-hi, només hem de fer un petit esforç: sacrificar les Festes de Sant Magí, perquè les dates coincideixen. Aquí en pots veure el guió. T’aplaudim, Amèlia, perquè ens has descobert un bocí del nostre país i el que s’hi fa.

Xavier Marcos interpreta Spiritual del poeta menorquí Ponç Pons amb el benentès que la música és seva. L’enhorabona, Xavier que t’estrenes com a músic-adaptador del poeta Ponç Pons! “Una llengua que calciguen / pel carrer els seus propis fills, / una veu que s’alça invicta / contra bàrbars i botxins. // [...] La llavor lliure d’una ànima, / l’adéu d’un home tot sol, / damunt cada illa una llàgrima, / al fons del cor el teu nom” (tres). La veu del poeta es dol de la llengua trepitjada, s’aferra a la veu invicta, la llàgrima és l’accent de cada illa i el teu nom roman per donar sentit a tot. Visca els poetes!

Parlem de Lleida que és el plat fort de la jornada. Dilluns, 24 d’octubre la Taca d’oli es trobarà a Lleida. Sortim de la Rambla Lluís Companys a ¼ de 10. Preu, 25€ entre viatge i dinar. Els lleidatans ens esperen amb els braços oberts per mostrar-nos dues joies preuades: la Seu Vella i la Paeria, a la tarda el Cor Plaça Paeria ens obsequiarà amb una cantada. Dimarts que ve Josep Maria Roig i Rosich de la vila d’Alcover ens parlarà d’ “Una Catalunya que hauria pogut ser (1931-1939)”.



El cant dels segadors acomiada la trobada i ens convida a anar a Lleida dilluns que ve i, dimarts, a retrobar-nos aquí al Balcó.

LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!

IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada