Páginas

Cercar en aquest blog

dimarts, 4 d’octubre del 2022

TARRAGONA, CAPITAL


Dimarts, 4 d’octubre. Arrosseguem diades per rememorar: cinc anys del Primer d’Octubre, cinc anys de l’aturada de país, cinc anys del discurs del borbó que s’alineava amb l'extrema dreta contra els catalans que vam sortir a votar el referèndum. El Pep ens ho explica molt bé.  Durant el cap de setmana s’han fet arreu una sèrie d’actes per recordar el primer d’Octubre. ¿Victòria o derrota?, depèn del color amb què es miri, és com la nostra ciutat, Tarragona, que tot són baixades (baixada de la Peixateria, de Misericòrdia, del Toro, del Roser) però vist des d’un altre punt de vista també podrien ser pujades. Bé, cadascú que ho interpreti com cregui que ha de fer-ho, el sí que és cert és que va ser una victòria democràtica i una derrota per força davant la força de l’estat veí. Tots cridàvem: Hem votat i hem guanyat! Fora les forces d’ocupació! El Cant dels ocells ens marca el temps de recondança. Responem amb el clam de Llibertat, amnistia, fora la monarquia!

Aquest cap de setmana ha tingut lloc el concurs de castells després de quatre anys de sequera a causa de la pandèmia. Primer es va fer a Torredembarra el concurs amb les colles de set. El dissabte passat al matí les colles estrangeres: Andorra, Copenhagen, Londres, Madrid i París. Dissabte a la tarda les colles de vuit. I diumenge al matí les colles de gamma alta. Els castells ens identifiquen com a poble, per això són patrimoni cultural de la humanitat, perquè s’han transmès de generació en generació donant un sentit d’identitat i de continuïtat, ja que la seva pràctica és col·lectiva i la seva representació comunitària. Considerem els valors tradicioans: força, equilibri, valor i seny, glossats parcialment en els versos de Salvador Espriu: Nosaltres tots, castellers “Volem la força / dins l’ordre perfectíssim /de la mesura. // En equilibri, / molt lentament ens alcen / castells de somnis. // Seny, no podríem / acollir-nos per sempre / al teu refugi?

Bé, avui tenim Josep Bargalló per parlar-nos dels castells i del món casteller. És catedràtic de secundària retirat, llicenciat en Filologia Catalana per la UB, Màster en estudis Catalans per la URV, Conseller de la Generalitat (2003-2006 i 2018-2021), Fundador de la Colla Castellera “Nois de la Torre”, Speaker del concurs de castells dels anys 90 fins ben entrat el segle XXI, autor de nombrosos articles i llibres sobre el fet casteller. En la xerrada destaca tres aspectes del concurs de castells. El primer és la iniciativa de Pau Casals d’impulsar un concurs de castells a Tarragona a la plaça de braus l’any 1932, en un moment en què hi havia sis colles;  les dues del Valls, dues del Vendrell i dues de Tarragona; i va ser un símbol de les contradiccions del país: les dues del Vendrell no hi van anar perquè protestaven per la detenció d’elements del la Unió de Rabassaires; el mestre Casals dubtava d’anar-hi per la condició de vendrellenc, finalment hi va anar. El
segon, que Tarragona exerceix la capitalitat; per a això cal que et reconeguin, cal ser generós, magnànim, obert, acollir totes les colles; I en el cas del concurs tot això es compleix. ¿Podria Tarragona assajar altres fórmules per ser capital? I el tercer, el concurs és l’element d’identificació nacional de Catalunya que té més reconeixement internacional. A part dels valors tradicionals de força, equilibri, valor i seny, cal que destaquem la solidaritat, el valor intergeneracional, la identitat territorial, entre d’altres. Si cliques aquí ho trobaràs ampliat. Aplaudim el Josep Bargalló per la claredat del missatge i de la proposta.

El Xavier canta Que no s’apagui la llum, de Feliu Ventura, amb el ben entès que no vol fer propaganda de cap elèctrica! Mira un parell d’estrofes: “El que ens queda per fer / ho hem de fer entre els dos / amb la unitat de paraules i acords. // Que no s'apague la llum / que no vacil·le mai més / construïm un país de llums enceses.” El Pep ens informa de les activitats d’aquesta setmana. Posa en valor la sortida de la Taca d’oli que es farà el dilluns, 24 d’octubre a Lleida, anima la gent que s’hi apunti. Programa: 11h arribada a Lleida. Visita cultural a la Seu. 2/4 de dues dinar (15€). 5 de la tarda, visita a la Paeria. 7 de la tarda, cantada amb el Cor Plaça la Paeria. 8 del vespre, tornada. Dada límit per apuntar-se dimarts 18 d’octubre. Preu del bus, 10€.  Commemoració dels 10 anys de l‘ANC de Tarragona, 6 d’octubre a les 7 del vespre al Col·legi d’Advocats de Tarragona, amb la participació de Jordi Pesarodona. Lectures de mar 2022, divendres 7 d’octubre a 2/4 de 8 del vespre al teatret del Serrallo. El proper dimarts parlarem del 12 d’octubre, aviat sabrem qui ens en parlarà. Tenim punts de llibre de Santa Tecla i la guardiola de la solidaritat. El Cant del segadors clou l’acte. 


LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!

IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada