Páginas

Cercar en aquest blog

dimecres, 7 de setembre del 2022

HI TORNAREM!


Dimarts 6 de setembre. Així com les formigues tornen al cau carregades de menjar, de la mateixa manera avui tornem al balcó amb l’esperança intacta d’aconseguir el nostre anhel de llibertat. El Pep desgrana punt per punt la trobada d’avui. Avui és Sant Tornem-hi. Com la canalla que es etroba el primer dia de l’escola, així ens retrobem nosaltres: amb l’alegria d’emprendre de nou el camí vers la República catalana. “Ventem junts la flama”, diu el Pep, “la flama de la independència.” Aquest estiu hem estat actius amb l’acompanyament que hem fet al les concentracions dels avis de Cambrils, de Riudoms i de Reus. Sentim en silenci el Cant dels ocells en memòria de tots els lluitadors per la llibertat de Catalunya. Cridem: Llibertat, amnistia, fora la monarquia!


Avui ens parla Jordi Pesarrodona, pallasso de professió i lluitador per la llibertat de vocació. El devessall de conceptes que ha anat abocant amb un discurs ben travat no és fàcil de resumir: Cal una revolució pacífica. Els grans, els vells, som els encarregats d’iniciar-la, els joves ja s’hi afegiran quan vegin que la cosa va de debò. Els joves estan criminalitzats, perseguits per la policia, per la justícia, volen que tinguin por. Taca d’oli, Tercera Joventut, Músics x la república… tots els mobilitzats fem un gruix respectable i ens fa forts. “Soc fort”, diu el Jordi, “perquè tinc molta gent al costat i al darrere”. La Diada d’enguany és molt important: ens volen comptar! Hi hem de ser tots, hem d’omplir els carrers de Barcelona, Barcelona plena a vessar, a rebentar! No cal discussions amb els partits polítics, no han complert les expectatives del 52% de diputats independentistes al Parlament. “Quan el poble hi és els polítics compleixen”, rebla. “En cas contrari faran la política del mentrestant.” Reivindica el govern de l’exili com a legítim en contraposició al del 155 que tenim a l’interior. Ens dona les gràcies i conclou: “Apretem fort per aconseguir l’estat propi: República Catalana.” L’aplaudim amb llarguesa.

El Xavier entona “Tornarem” de Lax’n’Busto. És una metàfora del que vivim políticament parlant, mirem sinó una la primera estrofa i la tornada: “Quan has tocat el cel, / i sents a prop l'infern, / camines sense fe, / sense destí, sense saviesa. / [...]  Tornarem a ser grans, hi tornarem, / quan sortim d'aquesta tempesta, / que amaguem rere rostre indiferent, / però cou i ens fa sentir que hi tornarem…” Més d’un la mussita, la taral·leja, la cantusseja. Una cançó del 2010 que li hem sabut trobar el sentit en la situació política actual. Piquem de mans per agrair al Xavier el regal que ens ha fet.

El Pep enfila la recta final: dissabte, 10 de setembre a les set de la tarda tots al balcó amb l’estelada. Trobada de Taca d’oli a Lleida el dilluns 24 d’octubre. 11 de setembre, sortida de busos de l’ANC cap a la capital a dos quarts de dues del migdia de la Rambla Lluís Companys. El Joan, el Lluís, el Vicenç i el Xavier interpreten els Segadors i tots, sota la batuta del mestre Gomis, el cantem.

El Jordi Pesarrodona ens regala un epíleg ple de somriures. “Quan riem, guanyem”. Disposa d’una eina de destrucció massiva, de la màscara més petita. És rodona. És de goma tova, no és dura com les pilotes dels escopeters policials. Ni és negra. És vermella. Una eina de pau per excel·lència. Ho heu endevinat: un nas vermell que sempre porta a la butxaca. Se’l posa. Activista de Pallassos sense fronteres, de Pallassos en peu de pau que al 1992 van anar a Bòsnia i Herzegovina per omplir de rialles els rostres dels nens colpits per l’absurditat de la guerra i per fer de contrapunt als soldats armats fins al capdamunt. Integrant de CIRCA (Clandestine Insurgent Rebel Clown Army) per reivindicar la pau al món. Ens explica amb tots els ets i uts la fotografia d’ell al costat d’un guàrdia civil en l’escorcoll de la Conselleria d’Economia el 20 de setembre de 2017, l’acusaven de delictes d’odi i de lideratge tumultuós per aquella instantània. Jordi, ens has alliçonat, ens has explicat un bocí de la teva vida, ens has fet somriure. Gràcies Jordi!


LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!

IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada