Páginas

Cercar en aquest blog

dimarts, 15 de febrer del 2022

ÒMNIUM: LLENGUA, CULTURA, PAÍS I COHESIÓ SOCIAL

Dimarts, 15 de febrer. Sempre al peu del balcó! Avui posem nom i cognom a la repressió. Albert Bages està citat per al dia 1 de març a l’Audiència Nacional per haver escrit un tuit contra la corona. S’havia parlat que l’acusarien de terrorisme per la qual cosa li haguessin pogut caure al voltant de quatre anys de presó. Ara se li ha retirat aquest càrrec i sembla que haurà de suportar una multa. Però vaja, quina vergonya! A Europa sembla que s’han adonat que a Espanya els alts tribunals de justícia no peten gaire fins i han rebaixat la democràcia al grau de defectuosa. El cant dels Ocells ens fa pensar silenciosament que ens revoltarem contra la injustícia. Llibertat, amnistia, fora la monarquia!, és el nostre clam.

Avui ens parla el que portarà les regnes d’Òmnium Cultural del Tarragonès d’ara en endavant: Zacarias Henar. Nat a Alhama de Aragón, vingué a Barcelona per estudiar econòmiques i magisteri. I s’hi va quedar per fer arrels familiars i socials. És una persona de fortes conviccions en la defensa dels drets i de les llibertats del nostre país. Dedicat a l’ensenyament, ha estat mestre i inspector d’Educació, ara ja jubilat. Compromès en política i en sindicalisme. Coneixedor de l’administració pública, ha estat regidor de l’Ajuntament de Salou. Pren el relleu de la Rosa Maria Codines al capdavant d’Òmnium. Zacarias ens parla del context políticosocial en què es mou Òmnium i dels grans entrebancs que dificulten l’exercici ple dels drets civils dels catalans: la monarquia que ha pres partit en contra de les reivindicacions catalanes, l’alta judicatura que persegueix durament la dissidència política, la llibertat d’expressió i de manifestació, i l’executiu espanyol que no  facilita  l’entesa  entre  les  nacions  de
l’estat. Un altre tema és la situació dintre del conjunt europeu. Com s’ha dit abans la democràcia espanyola ha baixat al grau de defectuosa i destaca negativament en el conjunt europeu. Òmnium segueix amb el seu projecte de treballar per la llengua, per la cultura, pel país i per la cohesió social. La defensa de la llengua és primordial en l’intent matusser d’aigualir la immersió lingüística: l’escola no es toca! Aquest és el mot d’ordre que seguirem costi el que costi. Aquí podeu llegir el que ha explicat. Les seves paraules han estat contestades per un aplaudiment perllongat.

Se li ha ofert una col·lecció de punts de llibre dels quatre anys de presència al carrer de la 3 Joventut x la República. Ha reprès la paraula per convidar tots els socis d’Òmnium a anar a Barcelona a l’Assemblea del 26 de febrer, la delegació del Tarragonès organitzarà l’anada i tornada amb autobús. S’ha recordat als presents que hi ha encara existències de la col·lecció de punts de llibre commemoratius del col·lectiu i que la guardiola de la solidaritat desitja que s’ompli de cèntims per subvenir les multes que pesen sobre els represaliats.

Ara és el torn de Xavier Marcos, canta
Au, jovent, via fora! del grup Coses. Aquesta estrofa i la tornada són un crit de lluita simple i clar: “Au, jovent, deixeu la feina, / preparem-nos a sortir, / esmolem de pressa l'eina / per quan toquin a ferir / Per donar lo crit d'alerta / la campana està amatent! / i abans d'hora ja es desperta / dins del cor l'enardiment. // Au, jovent! / Via fora!/ Via fora, sometent!” Ja podem dir que ens hem rejovenit tant que hem retornat a la primera joventut! Gràcies, Xavier.

Dos apunts per cloure l’acte. D’avui en vuit, Joan Rius ens parlarà de l’esport: és important per la salut individual i col·lectiva. I demà, dimecres 16 hi ha la trobada dels Avis i Àvies per la Llibertat de Cambrils. Fa quatre anys que són al peu del carrer. A dos de dotze del migdia es trobaran a la plaça de la Vila. Per qui hi vulgui anar sortirem a dos d’onze de la Plaça Imperial Tarraco.

Ara sí, el cant dels Segadors ens acomiada i ens convida que dimarts que ve tornem a omplir l’esplanada del Mirador mediterrani.


LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!

IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!


VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada