Páginas

Cercar en aquest blog

dimarts, 12 d’octubre del 2021

NO VA SER DESCOBRIMENT, VA SER CONQUESTA!

Dimarts, 12 d’octubre. Agafo el micro i recito un fragment de jota:“La Virgen del Pilar dice/ que no quiere ser francesa/ que quiere ser capitana/ de la tropa aragonesa.” L’Olga Xirinacs, micro en mà, rebat: -Sí, però, a França hi ha hagut aparicions de la Mare de Déu i a l’Aragó, no!” Ja tenim l'ambient escalfat. Avui no tenim res a celebrar, fora de dos detalls. Un és felicitar les Pilars i l’altre els vint-i-quatre pobles que s’han alliberat d’Espanya del 1581 ençà. Esperem poder estar com ells ben aviat.

Es fa esment de la repressió que continua en peu. Denunciem els prop de 3.200 represaliats que tenen nom i cognoms com la Laura Solé, Joan Tortosa del Pont d’Armentera, el David Solé de Tarragona. Fem vives les paraules de Joel Muñoz, Xelj, que digué: “Soc un dels més de 3.400 represaliats a Catalunya, el meu cas és a raó del Primer d’Octubre, l’estat em demana 18 anys de presó per uns suposats delictes informàtics”. Recordem els joves d’Altsasu, Pablo Hasél i tants d’altres empresonats. Sentim el Cant dels ocells en silenci. Cridem: Llibertat, amnistia, fora la monarquia!

Francisco Javier Alvear, doctor en comunicació, investigador, analista, docent i cronista. Portaveu de l’Associació Salvador Allende. Xilè d’origen, ciutadà del món ens parlarà avui. Dona resposta a aquestes afirmacions d’Isabel Díaz Ayuso, de Toni Cantó i de José María Aznar, respectivament: “Vam portar a Amèrica la llengua i la religió, i, per tant, la civilització i la llibertat”. “Vam alliberar Amèrica d’un poder caníbal”. I “López Obrador no sería allà, ni es diria com es diu, ni s’hauria pogut batejar”. La seva resposta es diu “L’altra cara de la conquesta”. La presència dels europeus a Amèrica, encapçalats pels espanyols comanats per Cristòfor Colom i son germà Bertomeu significa girar full a una pàgina de la història que s’escrivia d’una altra manera. Espoli de les riqueses naturals, introducció de malalties noves que delmen la població autòctona, esclavatge dels nadius, destrucció i substitució de la cultura, religió, costums, llengua… per referents culturals i lingüístics estranys. Ara a Amèrica es construeix un nou relat on les figures de Colom, de colonitzadors i conqueridors són revisats. No trobarem cap ciutat d’aquell continent on les estàtues de colom no siguin retirades o enderrocades. Fins i tot personatges tan nostrats com el General Prim també són sotmesos a revisió per la historiografia americana. Fran Alvear, amb una visió àmplia, relaciona tots els moviments socials que es produeixen a nivel mundial durant el segle XXI com una resposta a l'autoritarisme i com a exigència d'aprofundir la democràcia. És en aquest sentit que s'han d'entendre reivindicacions tan allunyades geogràficament com el procés català pel referèndum d’autodeterminació, les revoltes a Xile de fa un parell d’anys contra el govern conservador, fins i tot les allunyades primaveres àrabs. Tot conflueix contra l’autoritarisme creixent dels governs dels estats. Aplaudim les paraules del ponent i el felicitem perquè avui fa anys.

Cantem “L’estaca” al so del saxo dels mestres Joan i LLuís, a la trompeta. Després s’informa de la propera sortida a Mataró, el dia 24 d’octubre per donar suport als avis de la capital del Maresme que fa quatre anys que surten al carrer. Qui hi estigui ineressat que es posi en contacte amb la coordinació de la 3a Joventut x la República.

La setmana que ve parlarà Daniel Pi sobre transport públic. És coordinador de l’oficina tècnica de l’Associació per la Promoció del Transport Públic (PTB).

El nostre a reveure es diu cant dels Segadors, l’entonem amb la confiança que ens reveurem dimarts que ve.

IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!

LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada