Páginas

Cercar en aquest blog

divendres, 1 d’octubre del 2021

CAL JUSTÍCIA CLIMÀTICA!

Dimarts, 28 de setembre. La fosca ens atrapa quan comencemla concentració. Denunciem la repressió contra més de tres mil independendistes i republicans i les maniobres dels poders espanyols per atrapar el President Puigdemont. Lluís entona amb la trompeta el Cant dels ocells. Li contestem dient: Llibertat, amnistia, fora la monarquia!

Lluís Pastrana ens explica que el Primer d’Octubre, divendres d’aquesta setmana que som, el Col·lectiu Silenci, Rebel·leu-vos farà el tradicional via-crucis  per davant dels jutjats de la ciutat i les tres casernes policials: Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra, l’hora de la concentració serà a les 11:50 davant l’Audiència Provincial (cara per cara de l’església de Sant Pau). Es deixa anar una filtració que esdevé una primícia: l’acció davant del Parlament de Catalunya; quan hi hagi més informació es farà saber puntualment a tota la concurrència.

Avui té la paraula Manola Brunet, aragonesa d’origen, filla adoptiva de Tarragona. Directora del Centre de Canvi Climàtic de la URV, presidenta de la Comissió Internacional de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial. Parla del que tots ja sabem una mica. Diu que el sistema econòmic capitalista, basat amb l'energia fòssil, modifica l'ambient. Provoca l’escalfament del planeta, la temperatura mitjana ara és un grau més alta que fa seixanta anys. El mateix escalfament que la resta de vida del planeta. S’han doblat les emissions en diòxid de carboni. Actualment vivim una etapa interglacial càlida. En conseqüència el gel dels casquets polars minven. Hi ha l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. L’atmosfera s’ha reduït, l’aire s’escalfa i el nivell del mar augmenta i a resultes d’això canvien els patrons climàtics. Els extrems meteorològics s'accentuen: hi ha més aiguats i més onades de calor. Per tot això el canvi climàtic s’ha convertit en una situació de crisi i d'emergència. I els governs dels estats no responen. El canvi climàtic desestabilitza el sistema econòmic, social i polític. Els anys vint als trenta d’aquest segle seran crucials, i el Govern espanyol es queda curt. Criminalitza les persones i no les empreses. Cal que els responsables de l'ús dels combustibles fòssils ajudin els països i població més vulnerables. Cal justícia climàtica. Cal independència. Agraïts com som, aplaudim les paraules de la Manola Brunet. Aquí teniu informació sobre el tema i aquí podeu llegir les paraules de la Manola.

Xavier Marcos desgrana amb els acords de la guitarra i amb veu ferma “Lo meu país”, cançó algueresa, d’Antoni Cao, popularitzada per Luciana Sari, és un homenatge a Carles Puigdemont i a les trifulca que va viure a la ciutat germana de l’Alguer. Mireu si n’és de bonica, ací us en deixo un botó per mostra: “Al cor meu jo te tinc i te vull bé,/ un gran bé que viu d’alegria,/ per a mi sés tu la mare mia,/ per a mi la tua cançó te cantaré./

O Alguer, o Alguer... Seguidament s’informa que a partir de dimarts que ve, 5 d’octubre, les concentracions es faran a les 11 del matí. Encetem temporada de tardor, ja, que el dia s’escurça.


Cantem els segadors guiats per la trompeta del mestre Lluís i la batuta del mestre Josep Maria.


IN-INDE-INDEPENDÈCIA!

LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada