Páginas

Cercar en aquest blog

dimarts, 15 de juny del 2021

PARLEM CLAR I CATALÀ CONTRA LA REPRESSIÓ!

Dimarts, 15 de juny. Ens hem desplaçat a la part ombrívola del capdamunt de la Rambla, això és una altra cosa, la calor ja no pesa tant! Comptador de la vergonya. Carme Forcadell 1.180 dies privada de llibertat. Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull i Josep Rull, 1.212 dies. Oriol Junqueras i Quim Forn, 1.321 dies. Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, 1.334 dies. Pablo Hasél, 119 dies. Joves d’Altsasu, 1.673 dies. Exiliats a Bèlgica: Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Valtònyc. Exiliats a Suïssa: Marta Rovira i Anna Gabriel. I la vergonya dels 3.000 encausats pel fet de ser independentistes i republicans. Alcem un crit contra la repressió! “El cant dels ocells” fa de contrapunt a tanta indignació. Llibertat presos polítics!

La Marina Masseguer, filòloga i sociolingüista, tarragonina de soca-rel, emparentada amb els de la Indústria de la Goma, ens parla de la llengua catalana als Països Catalans. Dels reptes. De què podem fer per mantenir i ampliar-ne l’ús i també de la magna polèmica sobre l’ús del femení com a genèric. Comença sense embuts: el català ha patit un procés de minorització. No té totes les funcions d’una llengua amb estat propi. ¿Què ho impedeix? Aspectes polítics, legals i burocràtics. Minorització econòmica. Realment qui fa política lingüística són els estats i les grans corporacions. Cal entrar a fons en el món audiovisual. També hi ha minorització demogràfica. Ei, amb aquest panorama, ¿vols dir que ens en sortirem? La cosa pinta magra. Ep, no val a desesperar, cal fer com Salvador Espriu: Indesinenter. Adverbi llatí que vol dir sense aturar-se, incessantment. Lluitarem incessantment. Mirem l’aspecte positiu. Ara és quan hi ha més catalanoparlants en tota la història de la llengua catalana. Tanmateix, proporcionalment, hauríem de ser més que el tinguéssim com a primera llengua. Convé revertir la situació i que de cada vegada siguem més que l’hi tinguem. I, ¿com es fa això? Doncs que totes les institucions facin una aposta per una política lingüística inclusiva i que les entitats socials i culturals també s’hi apuntin; i, no cal dir les empreses. Que la persona que comença a parlar català de cada vegada ampliï l’ús de la llengua. I que el catalanoparlant no hi renunciï mai. Que el català sigui necessari per viure, per treballar i per gaudir! Sobre l’ús del femení com a genèric pensa que la llengua és dels parlants i si aquests decideixen fer aquest canvi, doncs que ella pensa que està bé. Per llegir-ho tot clica aquí.

“El meu avi” ha fet de transició entre la Marina i el Lluís Pastrana.


Lluís ha explicat que dimarts que ve, 22 de juny a les 12h., anirà a declarar als jutjats. Està acusat d’injúries contra els Mossos d’Esquadra per dir que són delinqüents i criminals perquè fan un ús incorrecte de les defenses, provoquen lesions irreversibles, insulten i amenacen persones pel color de la pell, fan atestats falsos. Per acció i omissió tot el cos hi està vinculat. Benet Salellas, advocat d’en Cuixart, és qui el defensa. Dimarts que ve, vindrà a la concentració de la 3a Joventut. Destaca que la policia sap on ha d’anar perquè la denuncia l’agafi un jutge determinat. “Si jo ja no tinc por, tu ja no tens poder”. Frase molt maca que s’ha de traduir amb una denuncia contundent de la repressió. El Lluís llegeix un fragment de l’article de la Griselda Pastor del Diari de Tarragona d’avui sobre la seva situació. N’exalta la seva professionalitat. El podeu llegir sencer aquí. Bon cop de falç, defensors de la terra! Bon cop de falç! 


IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!

LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS!

RETORN DELS EXILIATS!

LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada