Páginas

Cercar en aquest blog

dijous, 26 de setembre del 2019

A PUNT!!!!

Avui ha començat la concentració de la 3a Joventut per la República amb una denúncia frontal contra la repressió que s’accentua: la detenció dels CDR’s de diferents localitats de Catalunya. Els crits de Fora les forces d’ocupació han clamat al cel.

El dia de la Mercè havia de ser una Mercè que ens adrecés la paraula i ha estat la Mercè Curull. Ha començat dient que és una més entre vosaltres. Acte seguit ens ha explicat el temps viscut, el seu temps viscut. Nada el 1947, tarragonina de pares pagesos. Viu el franquisme molt dur. S'havia acabat la Segona Guerra Mundial, es descobreixen els horrors dels camps d'extermini. Espanya estava trinxada, Europa trinxada. El silenci i la por eren el nostre pa de cada dia. Catalunya està derrotada. La Mercè explica que va estudiar a l'escola del Miracle, annexa a la Normal. La primera lliçó apresa: imposició del castellà. Per anar al lavabo s'havia de demanar en castellà, llengua que ella desconeixia. Resen el rosari. Missa a la Trinitat.

Per Setmana Santa havien de sentir uns sermons terrorífics. Dels vint-i-vuit alumnes només una noia va fer l'ingrés a l'Institut. La dona no acostumava a estudiar. Als 14 anys la Mercè treballa de dependenta. Arriben immigrants d'altres llocs d’Espanya, acompanyats de misèria moral i econòmica. Viuen de caritat a canvi de sotmetiment. A les parcel·les Tuset s’hi instal·len moltes barraques. Missa a la l’ermita de la Salut. Apareixen fenòmens esperançadors: la nova cançó catalana, associacions cristianes d'arrel catalana que sensibilitzen els joves en la repressió que vivien i els desperta l’afany de rebel·lia. A nivell polític tenim la Constitució, l’Estatut, el cop d’Estat del 23F del 1981, l’1 d'Octubre, la repressió. La Mercè afirma amb rotunditat: ens en sortirem! I assevera que moltes lluites pacífiques han donat resultat. I diu una frase antològica: enlloc del món cap llei dels amos ha fet lliure els esclaus.


El crit de llibertat presos polítics ressona al capdamunt de la Rambla.

Seguidament s’informa de les concentracions a les presons abans de conèixer la sentència. Aquest dijous, 26 de setembre serà a Mas d’Enric, el 3 d’octubre a Lledoners i el 10 a Puig de les Basses. Es llegeix una carta de Carme Forcadell. Explica que vivim una situació horrorosa, però la llibertat triomfarà. Se la nota tristoia.

Cantem L’estaca. Fem un tomb per la Rambla. En tornar s’anima a la gent d’anar a Mas d'Enric el dijous d'aquesta setmana, al final de l'acte qui hi vulgui anar amb bus que s'apunti, es pagarà la voluntat. Hi actuarà el grup Sonagralla que hi interpretaran tres cançons. També es comenta que encara hi ha places per al viatge a la Chartreuse que es farà el més d’octubre. Per cloure l’acte es canta Els segadors.


Es comença la inscripció per anar a Mas d’Enric dijous 26. Ja hi ha una vintena llarga d'inscrits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada