Páginas

Cercar en aquest blog

dimarts, 1 de febrer del 2022

EL PRIMER NO N'ÉS DIA, DEMÀ CANDELER I SANT BLAI EL DARRER

Dimarts, primer de febrer, vigília de la Candelera. Avui les altes pressions atmosfèriques han afluixat una mica, cosa que ha permès que l’aire circulés lleument. Un ventijol ens ha acompanyat durant tota la concentració, s’ha entaforat pels micros i s’ha escapat pels altaveus en forma de remor. El Joan ens ha donat la benvinguda, ha recordat la ignomínia de la repressió i, al costat del Lluís i del Vicenç, ha entonat el Cant dels ocells que hem seguit amb silenci. La llibertat, l’amnistia i fora la monarquia!, s’ha sentit per tota l’esplanada del Mirador.


  • Avui la Carme Mas ens ha parlat de la Candelera. Carme, ets llicenciada, doctora, inspectora d’ensenyament, diputada, estudiosa de la literatura, compromesa en entitats culturals, mare i àvia… Tens un currículum tan llarg que amb tres quarts d’hora no acabaríem. Avui has tirat d’erudició. “Tot va començar…” Sí, sí, de debò, has parlat de l’inici de la festa de la Candelera. Hem de recular a l’any 496 quan l’església la va instituir per neutralitzar una festa pagana hereva de la tradició romana on es feien processons amb llum. I a partir d’aquí has teixit un discurs que ha anat des dels antecedents bíblics fins a les festes populars de casa nostra com les de l’Ametlla de Mar o la més propera de Valls. Has circulat pel refranyer popular, per la vaga de La Canadenca, pels personatges relacionats amb la data com és el cas de James Joyce i el nostre Jaume I, nat tal dia com demà de l’any 1208 a Montpeller, d’aquí saltes a Josep Carner i la Balada de l’Alta naixença del rei en Jaume i encara un altre salt per enllaçar amb Robert Gerhard, el músic vallenc que la va musicar. Jo prenia notes, però no en donava l’abast. La veritat és que m’he perdut. És molt més pràctic que llegiu aquí tot el que ha explicat.

  • Xavier Marcos ha interpretat L’altre país, del cantautor valencià Tomàs de los Santos. ¿Explica on som i on volem anar? Mireu aquestes dues estrofes: “Vinc d'un país de silencis, oblits i capelles, / mudes les boques, enmig d'un camí de penombres. / Geografia de sal, / geografia de fam / de llibertat, de justícia: colp de destral. / [...] L'altre país no vindrà de febleses. / L'altre país no serà de promeses. / L'altre país no vindrà de renúncies. / El país que volem. / El país que estimem. / El país que somiem. / L'altre país!”


  • El Joan enfila la recta final quan anuncia que l’Esther Ferré parlarà la setmana que ve del català a l’escola. Tema actual i molt sensible. Explica que al llarg d’aquests quatre anys, La 3a Joventut x la República ha ingressat 4.500€ a la Caixa de Solidaritat per subvenir els represaliats per la causa independentista, i 300 a l’Hospital Joan XXIII per comprar material sanitari als inicis de la pandèmia. El cant dels Segadors és la cirereta de la concentració d’avui. Fins d’avui en vuit. 


  • IN-INDE-INDEPENDÈNCIA!

  • LLIBERTAT, AMNISTIA, FORA LA MONARQUIA!



  • VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada